Акциите на Alphabet вече струват малко над 110 долара. Защо?

Акциите на компанията майка на Google – Alphabet, завършиха вчерашната борсова сесия на цена от 114.62 долара. Това е с близо 4% повече спрямо ден по-рано.

В края на миналата седмица обаче те се търгуваха на нива от около 2 200 долара.

Каква е причината за тази разлика – компанията направи сплит на книжата си.

Какво е сплит?

Сплит на акциите се получава, когато броят на акциите в обращение се увеличава в предварително обявено съотношение (в случая с Alphabet това е 20:1).

Или иначе казано, ако в края на миналата седмица сте имали 1 акция, сега те са 20, т.е. получили сте 19 нови и безплатни.

В същото време, цената на акциите се понижава пропорционално със същото съотношение. Пазарната оценка на компанията, всъщност, не се променя, като в момента тя е 1.5 трилиона долара.

От 2020 г. до днес сплит обявиха Nvidia, Apple и Tesla, а преди месец и Amazon.

Защо се прави?

Намаляването на цената на акциите (в случая с Alphabet) се предприема, за да могат те да станат достъпни за по-широк кръг от хора.

Според редица пазарни наблюдатели, сплитът може би ще помогне на лидера в онлайн търговията да влезе в борсовия индекс Dow Jones Industrial Average.

Индексът на сините чипове е ценово претеглен, което означава, че книжата с високи цени на акциите нямат шанс да попаднат в него, тъй като ще го изкривят.

Например Apple, която в момента е най-скъпата компания в света, заема 14-а позиция по тегло в индикатора с 3.11%

UnitedHealth пък е с най-голямо тегло в индекса, тъй като цената на акциите ѝ в момента е 533 долара. Следват Goldman Sachs, Home Depot, Microsoft и McDonald’s.

Не забравяйте, че сделки на капиталовите пазари можете да сключвате през платформата ни Ctrader.

Последвайте ни във Facebook за още финансови новини.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.