Акциите на Richemont скочиха

Акциите на Richemont (SIX:CFR) достигнаха нов връх днес, след като групата отчете по-добри от очакваното продажби и печалба през финансовата си 2023 година благодарение на възстановяването на китайското търсене. Конкурентните луксозни фирми, включително LVMH и Kering, също отбелязаха покачване на акциите си.

Акциите на LVMH са част от портфейла на НИФ „Капман Г7 и Хонг Конг“.
Годишните продажби в цялата група нараснаха с близо една пета в сравнение с предходната година до рекордните 19,95 милиарда евро, надминавайки консенсусните оценки на Bloomberg за 19,66 милиарда евро. Швейцарската фирма, която стои зад висок клас марки като Cartier и Van Cleef & Arpels, заяви, че скокът се дължи отчасти на силата в нейните директно управлявани магазини, които са допринесли за 68% от общите продажби.
Растежът се възобнови и в ключовия Азиатско-тихоокеански регион, където продажбите бяха подсилени от премахването на ограниченията за пътуване в континентален Китай през последното тримесечие на фискалния период. Северна и Южна Америка, която включва САЩ, най-големият пазар на луксозни стоки, също неочаквано отбеляза ускоряване на продажбите на годишна база.
Оперативните приходи за цялата година достигнаха исторически връх от 5,03 млрд. евро. Възвръщаемостта представлява 34% скок спрямо 2022 г. и надминава прогнозите за 4,82 млрд. евро.
Позовавайки се на резултатите и силното генериране на парични потоци, Richemont представи обикновен дивидент от 2,50 швейцарски франка за всяка акция клас “А”, което представлява увеличение от 11% спрямо предходната година. Предложен е и специален дивидент от 1,00 швейцарски франк, който все още подлежи на одобрение от акционерите.
В изявление председателят на Борда на Директорите Йохан Рупърт заяви, че е уверен, че компанията е добре позиционирана, за да отговори на солидното търсене, очаквано от възобновяването на китайските пътувания.
В случай, че бихте искали да инвестирате на капиталовите пазари, можете да се свържете с екипа на Капман.

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.