Акциите отново се доказаха като инструмент, защитаващ от висока инфлация

Акциите отново се доказаха като инструмент, защитаващ от висока инфлация. Или поне това сочат данните на основните индикатори на Стария континент.

Ето и подробностите

През настоящата седмица стана ясно, че годишната инфлация в ЕС за октомври се е повишила до 11.5% спрямо 10.9 на сто месец по-рано.

Инфлацията в еврозоната расте от 9.9 на сто през септември на 10.6 на сто за октомври.

Само преди година показателят в ЕС възлизаше на 4.1 на сто, а в еврозоната – на 4.4 на сто.

Ден по-късно президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви, че „страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни повишения на основните лихвени проценти, за да се овладее инфлацията“.

Какво се случи на пазарите в Германия и Франция?

Немският основен индекс DAX добави 1.46% за седмицата, като в последния месец нараства с впечатляващите 13.36%.

Френският индикатор CAC40 отчете ръст от 0.76% за последните пет търговски сесии. Повишението в последния месец е от 10.09 на сто.

И двата индекса обаче все още се търгуват под нивата от края на 2021 г., като изостават с 7 и 9 на сто, съответно за CAC40 и DAX. 

Великобритания

Британският основен индекс FTSE100 завърши седмицата с повишение от 0.92 на сто. Този ръст му помогна да излезе на плюс и от началото на годината, макар и минимално (+0.01%).

Нарастването за последния месец при FTSE100 е от 5.97%.

През седмицата стана ясно, че инфлацията във Великобритания се е повишила до 11.7%, което е най-високото ниво от 1981 г. насам.

Япония

Япония е похарчила 42.8 млрд. долара през октомври за интервенция на валутните пазари. Целта е ясна – да се спре понижението на японската йена, която от началото на 2022 г. е една от най-поевтиняващите валути в света.

Спадът й се отразява и на цените на стоките и услугите в страната. През октомври инфлацията в Япония се повиши до 3.6 на сто спрямо 3 на сто месец по-рано.

Растежът на потребителските цени в страната достигна рекордно ниво от 1982 г. насам – на фона на отслабването на йената спрямо долара, което оскъпява вноса, и рязкото увеличение на цените на енергията.

Основният индекс Nikkei 225 завърши седмицата с понижение, като загуби 1.29 на сто. От началото на 2022 г. той пада с 3.1%.

САЩ

За седмицата трите основни индикатора на Уолстрийт отчетоха понижения. Dow Jones завърши на минус 0.01%, докато S&P500 и Nasdaq отчетоха понижения от съответно 0.69 и 1.57 на сто. Всички те обаче са на плюс от началото на ноември.

През седмицата стана ясно, че Фед едва ли ще спре да повишава лихвите на следващите си заседания. Анкета на Reuters обаче показа, че ръстът през декември може би ще е с 0.50 пр. п. спрямо предходните 0.75 пр. п. от последните четири заседания.

България

Общият изтъргуван оборот на MFT SOFIA за периода от 14 до 18 ноември възлезе на 5.1 млн. лв. Общо 4.858 млн. лв. се дължат на търговия с деривати, а 255 хил. лв. – с акции.   

SOFIX загуби 0.54% за периода, докато BG BX40 се понижи с 0.66 на сто. Индикаторите приключиха на плюс в последните три седмици. 

Не забравяйте, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни 
Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.