Акция на седмицата – LVMH

Акциите на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton са избрани за седмичен победител в традиционната ни рубрика.

Компанията се утвърди като най-скъпата в Европа, а отпадането на COVID ограниченията в Китай, според анализаторите, може да доведе до ръст в продажбите на луксозни стоки.

Какво се случи?

През седмицата LVMH, управлявана от Бернар Арно, стана първата европейска компания, преминала границата от 400 млрд. евро пазарна оценка.

Французинът в момента първата позиция в класацията на най-богатите хора в света, след като преди месец изпревари Илон Мъск.

По-рано този месец председателят и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно смени висшия мениджмънт на групата. Той назначавайки дъщеря си Делфин да ръководи Christian Dior и смени изпълнителния директор на Louis Vuitton.

Резултатите на компанията

През идната седмица компанията ще обяви резултатите си за цялата 2022 г. Това ще се случи на 26 януари 2023 г.

За първите девет месеца на 2022 г. лидерът на пазара луксозни стоки отчете продажби за 56.5 млрд. евро – с 28% повече спрямо година по-рано.

Диамантът Tiffany

Компанията се превърна в истински диамант в короната на LVMH. Тя беше купена през октомври 2020 г. срещу 15.8 млрд. долара.

По време на годишното общо събрание на LVMH Арно каза, че ако Tiffany все още е публична компания, то цената й би била двойно по-висока от платеното от него.

Бернар Арно

Днес Арно притежава 186 млрд. долара, което е с 47 млрд. долара повече от Илон Мъск. От началото на годината французинът е добавил 23.9 млрд. долара към своето богатство, след ръст в цената на акциите на LVMH.

Освен че Арно е по-богат от Мъск, неговата компания вече е по-скъпа и от Tesla.

Акциите на LVMH

Книжата на компанията, притежаваща 75 луксозни бранда, добавиха 0.8% към стойността си през седмицата. Повишението от началото на 2023 г. вече е 15.13%. 

Напомняме, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.