Акция на седмицата – Meta Platforms

Добър отчет, нова процедура по обратно изкупуване на собствени акции и съкращаване на разходите – всичко това доведе до сериозно поскъпване в книжата на Meta Platforms в последните пет търговски сесии.

Нещо повече – в рамките на един ден акциите на компанията отчетоха най-силния си ръст от 2013 г. насам.

Именно това е и причината екипът на Капман да обяви Meta за акция на предходната седмица.

Какво се случи?

Meta, която притежава Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви приходи от 32.2 млрд. долара за последното тримесечие. Това представлява спад с 4% спрямо година по-рано, но надвишава очакванията на анализаторите.

От компанията обявиха, че ще намалят разходите през 2023 г. с поне 5 млрд. долара и че ще предприемат нова процедура по обратно изкупуване на собствени книжа.

Печалбата на Meta за последното тримесечие възлиза на 4.7 млрд. долара, което е с 55% по-малко спрямо сравнимия период на 2021 г.

Очакванията на анализаторите бяха за положителен финансов резултат от 6 млрд. долара.

През миналата година Meta изкупи обратно акции за 28 млрд. долара, докато през 2023 г. ще върне към инвеститорите 40 млрд. долара.

През ноември 2022 г. от компанията обявиха, че ще съкратят 11 хил. служители, или 13% от всички работещи в нея.

Потребители

Активните потребители на месечна база, използващи поне едно от приложенията на Meta, отчитат ръст от 4% – до 3.74 млрд. души.

Основният генератор на приходи за момента – Facebook, се използва от 2.96 млрд. души по света, което е с 2% повече спрямо тримесечие по-рано.

Прогноза

За настоящото тримесечие от Meta очакват да генерират приходи между 26 и 28.5 млрд. долара.

От компанията прогнозират да сведат разходите си до 89-95 млрд. долара за 2023 г. спрямо предходно прогнозираните 94-100 млрд. долара.

Анализаторски очаквания

Част от анализаторите, следящи компанията, повишиха прогнозата си за цената на книжата.

Марк Махейни от Evercore прогнозира, че акциите могат да поскъпнат до 275 долара за брой, докато Бартън Крокет е на мнение, че стойността им ще нарасне до 220 долара. 

Четете още:  JP Morgan определи топ компаниите на 2023 г. 

Има и песимисти. Един от тях е Никола Коут-Колисън от HSBC, според когото реалната оценка на акциите е 110 долара за брой.

Представяне на книжата

В последната седмица акциите на Meta добавиха 22.93% към стойността си, с което увеличиха ръста си за последния месец до 43.48%.

Поскъпването от началото на 2023 г. вече е 55%, което прави Meta една от най-добре представящите се компании на Уолстрийт. 

Напомняме, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.