Акция на седмицата – Microsoft

Книжата на Microsoft бяха сред най-добре представящите се за миналата седмица от 30-те сини чипа, съставляващи Dow Jones.

Повишението намали загубите по позицията от началото на годината и още веднъж показа стабилността на компанията.

Какво се случи?

През седмицата стана ясно, че сделката по придобиването на Activision Blizzard може и да не се осъществи. Microsoft се съгласи да плати 69 млрд. долара за компанията, но вероятно от Федералната търговска комисия на САЩ ще заведат иск, за да я блокират.

Оттам са скептични към аргументите, че сделката няма да наруши конкуренцията в сектора на видеоигрите и игралните конзоли, пише Politico.

През септември от ЕК посочиха, че закупуване на Activision Blizzard “може значително да навреди на конкуренцията на пазара на конзолни и компютърни видеоигри”.

Отчетът

Преди около месец компанията обяви отчета си за последното тримесечие, като отчете приходи от 50.1 млрд. долара. Това е с 11% повече спрямо сравнимия период година по-рано.

Печалбата на акция е 2.35 долара спрямо 2.29 долара, очаквани от пазарните наблюдатели. Печалбата на компанията обаче е с 14% по-ниска спрямо 12 месеца по-рано, като възлиза на 17.556 млрд. долара.

Факторът Сатя Надела

Главният изпълнителен директор на компанията е смятан за един от „главните виновници“ за доброто й представяне.

Само за четири години приходите на Microsoft нараснаха от 110 млрд. долара през 2018 г. на 198 млрд. долара през 2022 г. Това е 16% средногодишно. Маржовете на печалбата на технологичния гигант обаче растат с между 15 и 37% годишно.

Въпреки повишението на щатския долар, което влияе негативно на приходите, Microsoft впечатлява с резултатите си. Следва да отбележим, че 50% от постъпленията на компанията са генерирани извън САЩ.

В случай че сте инвестирали 1000 долара в акции на Microsoft, когато Сатя Надела застана начело на компанията, днес бихте разполагали с над 6600 долара.

Бил Гейтс

Съоснователят на компанията все още притежава малък дял от нея. Книжата на Microsoft обаче са с най-голям дял в портфолиото на инвестиционния тръст, който управлява благотворителната организация на Бил и Мелинда Гейтс.

Тръстът, управляван от Майкъл Ларсън, се грижи за портфолио на стойност 33 млрд. долара. Microsoft и инвестиционната компания на Уорън Бъфет са най-големите му вложения.

Представянето на книжата

В последната седмица акциите на Microsoft добавиха 3.04% към стойността си, като само в сряда те поскъпнаха с над 6%. Ръстът за последния месец е от 15.19%.

Въпреки това, от началото на годината губят 24.17% от стойността си.

Днес компанията се оценява на 1.9 трилиона долара и се търгува в съотношение цена/печалба (P/E) от 27.45. 

Не забравяйте, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.