Джордж Сорос с пореден голям залог

Притесненията за ръста при големите технологични компании явно не влияят на Джордж Сорос.

Част от пазарните наблюдатели са на мнение, че агресивното повишение на лихвените нива от страна на Федералния резерв в борбата с инфлацията ще тласнат икономиката към рецесия.

Инфлацията, която влияе на покупателната способност на потребителите, е сериозен проблем за технологичния сектор. Неговите продукти са първите, които ще отчетат спад при продажбите – на фона на съкращение на разходите.

Потребителите обикновено ограничават своите покупки в трудни времена, докато компаниите, например, отлагат инвестициите в хардуер.

Предупрежденията

Основателят на Amazon Джеф Безос даде няколко директни съвета към домакинствата и малкия бизнес преди седмица.

Според него, при положение че планирате големи покупки (телевизор, хладилник, пералня, кола и др.), е по-добре да ги отложите. Запазете парите си, вижте какво ще се случи, призова той.

Безос препоръча и на собствениците на малък бизнес да не правят излишни инвестиции и да намалят разходите си.

Подобни предупреждения бяха отправени и от ръководството на Alphabet.

Вицепрезидентът и главен бизнес директор на Alphabet Филип Шиндлер обяви, че през третото тримесечие редица сектори на икономиката, като банки, застрахователи и компании от криптопазара, са намалили инвестициите си в реклама.

Според Шиндлер, няма никакво съмнение, че се намираме в несигурни времена и че бизнесите продължават да тестват нови и различни начини, по които да излязат от тях по-силни от преди. 

Част от компаниите прибегнаха до съкращения на служители. Amazon съкрати 10 000 души, а Meta Platforms освободи 11 000 служители.

С част от работещите се сбогуваха и други технологични компании, като Twitter, Microsoft и Lyft.

Сорос купува

Инвеститорът Джордж Сорос, чрез компанията си Soros Fund Management, притежаваше 53 175 акции на Alphabet към 31 юли. Три месеца по-късно в портфолиото си той вече разполага с 1.01 млн. акции. Увеличението по тази позиция е от 1806%.

Покупките на милиардера са осъществени през третото тримесечие на годината, в което книжата на Alphabet загубиха 12.2%.

Сорос все още вярва на Amazon, въпреки продажбите

Сорос е продал малък брой от книжата на Amazon. Това дава знак на следващите го инвеститори, че продължава да вярва в компанията.

SFM притежаваше 2 004 500 акции в края на второто тримесечие и 1 981 161 акции три месеца по-късно, или 1.16% понижение.

По закон фондовете в САЩ, управляващи над 100 млн. долара, имат срок от 45 дни да уведомят за промените в портфолиото си.

По последни данни Сорос притежава вложения в щатски книжа за 5.9 млрд. долара, или с 4.3 на сто повече спрямо тримесечие по-рано. 

Не забравяйте, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.