Едногодишни дъна при Alphabet и Microsoft, капитализацията на Apple намаля със 120 млрд. долара за ден

Акциите на Alphabet и Microsoft поевтиняха във вчерашната сесия на Уолстрийт до най-ниските си нива за последната година.

Книжата на Microsoft загубиха 1.5% от стойността си, докато компанията-майка на Google регистрира спад от 2.6 на сто.

Други големи технологични компании също регистрираха понижения. Акциите на Amazon поевтиняха с 2.7%, докато Meta Platforms загуби 3.7 на сто.

Най-голям спад вчера реализираха книжата на Apple – те поевтиняха с близо 5 на сто, а от началото на годината вече са на минус 20%.

Вчера Bloomberg информира, че Apple се отказва от плановете си да увеличи производството на новите iPhone-и тази година, след като очакваният ръст в търсенето не се е реализирал.

Това доведе до понижение на рейтинга от страна на Bank of America. Разпродажбите по позицията изтриха 120 млрд. долара от пазарната капитализация на Apple, като днес компанията се оценява на 2.29 трилиона долара.

Четете още: Как може Фед да повлияе на цените на акциите в САЩ? 

Сред останалите технологични новости е и тази, че Meta ще предприеме действия по намаляване на служителите си. Това се случва за първи път в историята на компанията, която притежава Facebook, Instagram, WhatsApp, Oculus и др.

От началото на 2022 г. акциите на Meta са загубили 59% от стойността си. Технологичният индекс Nasdaq пък приключи сесията на 31% под нивата си от края на 2021 г.

Загубите при Microsoft от началото на годината са за 29.37%, Amazon се понижава с 31.07%, докато Alphabet губи 32.18% от пазарната си оценка.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.