Какво да очакваме от заседанията на Фед, ЕЦБ и Банк ъф Ингланд?

Част от големите централни банки по света ще завършат 2022 г. с нови повишения на основните лихви – основното им оръжие в борбата срещу инфлацията.

Очакванията за следващото заседание на Федералния резерв (Фед) са за повишение от 0.50 пр. п.

Инвеститорите обаче ще се съсредоточат върху изявленията на представителите на институцията, търсейки индикатори докъде точно може да се повишават лихвите.

Решението на Фед по всяка вероятност ще даде тон за търговията с акции на Уолстрийт както до края на 2022 г., така и в началото на 2023 г.

Днес също така се очакват и данните за инфлацията в най-голямата икономика в света.

През седмицата ще се проведат заседания и на Европейската централна банка (ЕЦБ), и на Банк ъф Ингланд. От тях също се очакват нови повишения на основните лихви.

Ето какво трябва да знаем за заседанията на трите институции.

Фед

Фючърсните контракти върху лихвите, определяни от Фед в момента, сочат 78% шанс повишението в сряда да е от 50 базисни пункта. Шансовете то да е както в предходните четири заседания (бел. ред. 0.75 пр. п) са около 21%.

Щатската централна банка вече повиши основния си лихвен процент с 375 базисни пункта през настоящата година, което е най-бързия ръст от 80-те години на миналия век.

Четете още: Как се представят големите технологични компании през 2022 г.?

Председателят на Фед Джероум Пауъл ще държи последната си реч за годината, след като наскоро обяви, че може би е време да се намали скоростта, с която се увеличават лихвите.

Банк ъф Ингланд

Много е вероятно Централната банка на Великобритания да повиши лихвата си с 50 базисни пункта – до 3.5%. Това ще е най-високото ниво за основния лихвен процент от 2008 г. насам.

Заседанието в четвъртък идва на фона на повишението на инфлацията до 41-годишен максимум. Данните към октомври показаха ръст на инфлацията до 11.1%, което е над 5 пъти над желаното ниво от 2%.

Голяма част от нея идва най-вече от ръста в цените на храните, горивата, както и от недостига на работна ръка след Брекзит.

Европейската централна банка

ЕЦБ се очаква да предприеме повишение на лихвата с 50 базисни пункта.

Последните данни за инфлацията в еврозоната регистрират първото й понижение от 1.5 години – от 10.6 на 10%.

Най-голямо повишение през ноември отново бележат енергийните цени, като те нарастват с 34.9% на годишна база, но след скок с цели 41.5% през октомври, следвани от цените на храните, алкохола и тютюна – повишение с 13.6% спрямо 13.1% на сто месец по-рано.

ЕЦБ вече повиши лихвата с 200 базисни пункта от юли насам, което представлява най-бързия темп на нарастване в историята. 

Не забравяйте, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.