Какво да очакваме от цената на златото през следващата година?

В последните три месеца златото е добавило над 9% към стойността си. От началото на годината се наблюдава спад от 1.5%.  

Какво да очакваме от благотодния метал през следващите 12 месеца? Екипът на Капман Холдинг изготви анализ, посочващ причините, които могат да доведат до по-сериозно изменение на цената на златото в двете посоки. 

Повишаването на реалните лихвени проценти е „насрещен вятър“ за златото

Фед за първи път повиши лихвените проценти през първото тримесечие на 2022 г., като впоследствие ги повиши със 75 базисни пункта четири пъти последователно.

Лихвените проценти вероятно ще продължат да се покачват през 2023 г., но на по-малки стъпки, тъй като инфлацията се охлажда и американската икономика показва признаци на стабилизиране.

По-високите реални лихвени проценти оказаха натиск върху цената на златото през 2022 г., въпреки рекордната инфлация. Повишаването на лихвите от Фед (макар и с по-бавни темпове) и спадащата инфлация са неблагоприятна комбинация за златото.

Промяна в паричната политика на Фед може да помогне на златото

Инфлацията достигна своя връх през юни тази година – поне в САЩ – от 9.1% и сега отслабва, което, заедно с влошаващите се икономически перспективи, предполага, че на хоризонта се задава смяна от страна на политиката на Фед от повишаване към поддържане (или дори намаляване) на лихвите. Охлаждане на инфлацията в последните месеци се отчита и в еврозоната.

Четете още: Какво да очакваме от еврото през 2023 г.?

Промяна в политиката на Фед би била признание за влошаващата се икономика на САЩ – в резултат на това доларът може да отслабне и доходността на облигациите да падне, което би трябвало да подкрепи по-висока цена на златото.

Въпреки това, текущият прогнозен терминален лихвен процент на фючърсния пазар е 5.25% – 125 базисни пункта над текущата горна граница, което означава, че е вероятен краткосрочен ценови натиск за златото.

Очаква се покупките от централните банки да останат силни

Изкупуването на злато от централните банки достигна близо 700 тона до края на третото тримесечие на 2022 г., главно благодарение на значителните покупки през същото това тримесечие. Това е значително увеличение, в сравнение с предходната година и най-високото от 1967 г. насам.

Покупките през 2023 г. може да не съответстват на нивата, наблюдавани през 2022 г., но няколко страни са постоянни купувачи на злато и това би трябвало да помогне да се поддържат покупките по-високи спрямо засегнатите от пандемията години.

Производството се очаква да се увеличи през следващата 2023 г.

Производството на злато може да достигне рекордни нива тази година, ако през четвъртото тримесечие е особено силно. То достигна 2 682 тона през първите три тримесечия – с 1% по-ниско от рекорда, поставен през 2018 г.

Повишаването на разходите в цялата индустрия ще продължи да свива оперативните маржове, но първичното предлагане трябва да се задържи и през 2023 г., като се очаква по-голямо предлагане на странични продукти – цветни метали.

Търсенето на бижута може да се затрудни да достигне нивото от 2022 г. през 2023 г., но регионалните перспективи са смесени

Търсенето на златни бижута се възстанови до нивата отпреди пандемията през 2022 г., подпомогнато през втората половина на годината от падащата цена на златото и силния празничен сезон в Индия. Очаква се търсенето в страната да се задържи през следващата година.

По-ниският растеж в Европа и САЩ вероятно ще ограничи регионалното търсене през 2023 г. Китай направи първата си стъпка към отмяна на мерките за нулев COVID наскоро.

Общественото недоволство обаче се е увеличило и с малко подобрение на икономическия растеж, което се очаква през следващата година, търсенето на китайски бижута може да не се повиши.

Инвестициите в ETF (борсово-търгувани фондове) могат да се увеличат отново

Инвестициите на борсово-търгувани фондове за злато са неубедителни през 2022 г. със значителни изходящи потоци, въпреки че търсенето на кюлчета и монети е стабилно. Това може да се обърне през 2023 г., ако цената на златото започне да се покачва. 

Капман

Посоката на долара ще определи потенциалните печалби от цената на златото

Очаква се, че Фед ще промени посоката на политиката в някакъв момент през 2023 г., тъй като инфлацията продължава да намалява и отслабващата икономика на САЩ става по-належаща грижа.

Това може да доведе до промяна в посоката на долара, а оттам и до потенциален ръст на цената на златото. Златото се очаква да се търгува в диапазон между 1620 и 1920 долара за унция през 2023 г.

Не забравяйте, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.