Какво донесе месец април за инвеститорите в САЩ и Европа?

Месец април завърши с положителна доходност за пазарите в САЩ и Европа. Това се случва на фона на инфлацията, продължаваща да притеснява инвеститорите, банковите проблеми в САЩ и все по-голямата заплата от рецесия. Ето и по-важното от седмицата и месец април.

Икономическите данни

Растежът на американската икономика се е забавил рязко от януари до март, достигайки годишен темп от едва 1.1 на сто, тъй като високите лихви са засегнали имотния пазар, а компаниите са намалили резервите си.

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) се е забавило след растеж от 3.2 на сто от юли до септември и 2.6 на сто от октомври до декември.

Забавянето отразява влиянието на агресивната политика за вдигане на лихвите на Федералния резерв на САЩ, целяща да удържи инфлацията. Американската централна банка е повишила девет пъти основната лихва през миналата година.

Франция

Инфлацията във Франция е нараснала до 5.9 на сто на годишна основа през април след забавяне до 5.7 на сто през март, се посочва в първата оценка на Националния статистически институт Insee.

Ръстът на цените на храните намалява до 14.9% на гоишна база, спрямо 16% към края на март.

Испания

Инфлацията в Испания също е нараснала – до 4.1 на сто на годишна основа, основно заради лекото повишение на цените на горивата, се посочва в предварителната оценка на Националния статистически институт Ine.

Показателят намаля до 3.3 на сто на годишна база през март. Априлското повишение на инфлацията се дължи на скока в цените на горивата, но и на по-слабия спад на цените на електроенергията, отколкото регистрирания преди година.

Индексите

Индексът на сините чипове Dow Jones завърши април с повишение от 2.5%. Това е най-голямото месечно нарастване от януари, когато той добави 2.8 на сто.

S&P 500 отчете ръст за втори пореден месец, след като добави 1.5%, докато Nasdaq завърши април с 0.04% над нивото от края на март.

Британският FTSE загуби 0.55% през последната седмица, но нарасна с 3.13 на сто за месеца.

Немският DAX и френският CAC добавиха по около 2 на сто за месеца и отчитат ръст от 14.36 и 15.72 на сто от началото на годината.

В случай че бихте искали да инвестирате на капиталовите пазари, можете да се свържете с екипа ни.

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.