Какво е общото между Джон Богъл и Уорън Бъфет?

Ръстът на щатските индекси от вчера по всяка вероятност ще прекъсне най-лошата серия за Dow Jones от 2001 г. насам.

Индексът на сините чипове отчита понижения в последните осем седмици.

Как да се отнасяме към инвестициите (и изобщо към финансите си) в период на несигурност (за икономиката), висока инфлация или спад на пазарите?

Един от най-великите инвеститори в света Уорън Бъфет може би има отговор на този въпрос. Оракулът от Омаха казва, че не бива да се притесняваме много.

„Бих казал на инвеститорите да не следят пазарите ежедневно и изкъсо“, посочва той преди време пред CNBC.

Бъфет е на мнение, че инвестициите в „добри компании“ винаги се отплащат, особено ако имаме дълъг хоризонт за парите си.

Четете още: Великите инвеститори – Уорън Бъфет

Според него това би означавало 10 – 20 или дори 30 години. В това време ще постигнете добри резултати, допълва той.

„Парите в инвестирането се печелят от притежанието на акции от добри компании за дълъг период от време. Ако купувате и продавате акции, едва ли ще имате по-добри резултати“, казва още Бъфет.

Подобно на Бъфет, Джак Богъл също препоръчва стратегията buy-and-hold (в превод „купи и задръж“).

Покойният инвеститор беше на мнение, че това е най-добрият вариант за инвестиции.

„Придържайте се към плана си. Не позволявайте на пониженията на пазарите, дори и на най-големите (като финансовите кризи)… да ви променят мнението“, каза Богъл година преди смъртта си.

Повечето инвеститори се опитват да реагират на трендовете на пазара. Пазарните наблюдатели обаче са на мнение, че трябва спокойно да изчакваме периодите както на спад, така и на ръст.

В случай че продавате, когато пазарите са надолу, може не просто да понесете загуби. Също така е възможно да провалите дългосрочните си планове. Такива може да са покупка на жилище, кола, основен ремонт или ранно пенсиониране.

Четете още: Великите инвеститори – Джак Богъл

Ето защо трябва да послушаме специалистите. Според тях винаги е добре да инвестираме пари за дълъг период от време и да не следим ежедневно пазарите.

По-добре се концентрирайте върху изкарването на повече пари, за да можете да инвестирате повече.