Как да следим и търгуваме акциите на големите световни брандове?

Инфлацията в България достигна върхови нива през 2022 г. През септември показателят възлезе на 18.7 на сто, което е най-високата му стойност от май 1998 г. насам, когато е бил 18.8 на сто.

В следващите два месеца инфлацията намаля, а новите данни от Националния статистически институт се очакват на 16 януари (понеделник).

Прогнозите на различни международни институции са инфлацията да се забави до 12-14% през 2023 г. Дори и тя да спадне до 6.4%, каквато е прогнозата на Министерството на финансите, отново трябва да се запитаме – какво се случва с парите ни?

Краткият отговор е – намаляват покупателната си способност, т.е. със същото количество пари днес можем да купим по-малко стоки и услуги спрямо година по-рано.

Какви са опциите ни?

Депозити и имоти

Депозитите носят минимална доходност, а имотите, цените на които в момента са на рекордно високи нива, не успяват да победят инфлацията. Според данни на Knight Frank, към 30 септември реалното поскъпване на имотите след отчитането на инфлацията е -1.9%.

Злато

През 2022 г. дори и златото не се доказа като надежден инструмент за защита от поскъпването на живота както у нас, така и в чужбина.

Четете още: Оборот от над 540 млн. лв. през MTF SOFIA през 2022 г.

Борсите

През годините борсите са се доказали като една от малкото опции за добра доходност в трудни времена.

Къде можем да се информираме и да следим котировките на най-големите щатски, немски, френски, британски и други компании?

Отговорът на този въпрос е – на сайта на Капман Холдинг, както и в платформата ни Ctrader.

На сайта ежедневно, включително и през уикенда, ви съобщаваме най-важното, случващо се на пазарите. През платформата пък ще можете да следите и/или търгувате най-големите компании в световен мащаб. Тук може да видите ръководството за работа с платформата.

Гигантите

Сред тях са както технологичните Apple, Amazon, Meta, Netflix, Alphabet, Microsoft и др., така и автомобилни, фармацевтични, петролни и т.н. гиганти.

През Ctrader може да търгувате също и с компанията на най-богатия човек в света LVMH, петролните Total, Shell, лидерите на пазара на спортна екипировка Adidas и Nike. Също и телекомуникационната Deutsche Telecom, застрахователните Allianz и Munich Re, авиационните Airbus и Boeing, испанската Inditex, френската BNP Paribas, италианската Enel и още много други.

Още за платформата CTrader, чрез която може да търгувате и на родния капиталов пазар, обхващащ Българска фондова борса и MTF Sofia, можете да научите тук.

В случай че имате въпроси, можете да ни потърсите в офисите ни в София, Варна и Стара Загора, по емейл, телефон или в социалните мрежи.

Анализаторите и брокерите на Капман Холдинг са на ваше разположение. Звъннете, не ни жалете!

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.