Как и в какво да инвестираме през 2023 г.?

Инфлацията у нас доскоро беше на над 24-годишен максимум.

Въпреки понижението от последните месеци, прогнозите за показателя на международните финансови институции са да се задържи на нива от над 10% и през 2023 г.

На фона на рекордно високите цени на имотите и ниските лихви по депозитите, една от най-обсъжданите въпроси в света на финансите е: „В какво да вложа парите си?“

Независимо дали говорим за 5 или 50 хиляди лева, пред нас има достатъчно варианти за вложения.

Екипът на Капман Холдинг ще ви представи само част от възможностите. Останалите можем да обсъдим на среща в офисите ни в София, Варна и Стара Загора.

Сини чипове

Никак не е случайно, че сините чипове в българския индекс SOFIX са 15, а в Dow Jones – 30. Техният брой е малък, защото това са най-надеждните представители на публичните дружества в съответната държава.

Те може да не носят най-добрата доходност, но в години на кризи се представят значително по-добре от останалите компании на пазара. Част от тях разпределят и добри дивиденти.

Дивидентни компании

Наскоро ви представихме стратегията „Кучетата на Dow”. Освен тези 10 компании на пазара у нас, както и в чужбина, има доста дивидентни компании. Ако вложите пари в тях, ще може да разчитате и на дивидентна, и на капиталова печалба.

Технологични компании

2022 г. беше една от най-лошите за технологичните гиганти. Индексът Nasdaq загуби 1/3 от стойността си, а дружества, като Meta, отчетоха спад от над 60% в пазарната си оценка.

Сериозен спад имаше и при останалите гиганти – Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet, Nvidia и др.

Четете още: JP Morgan определи топ компаниите на 2023 г.

Не бива обаче да забравяме, че през 2020 и 2021 г. инвестиралите в тези компании спечелиха най-много.

Акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ)

Популярните REIT, или АДСИЦ, са компании, влагащи пари в недвижими имоти или земеделски земи. Има и други варианти, като секюритизация на вземанията.

По закон тези дружества са длъжни да разпределят поне 90% от реализираната печалба под формата на дивидент.

Взаимни фондове

Това е един от най-предпочитаните варианти за вложения на капиталовите пазари, при положение че не разполагате с необходимото образование, обучение и нямате време да следите ежедневно данните, както и да търсите подценени компании.

Тук на помощ идват професионалистите, които могат да управляват парите ни вместо нас.

Фондовете влагат набраните средства в определени акции, облигации или ДЦК, като всеки от нас може да избере подходящ фонд, според стратегията му.

Борсово търгувани фондове (ETF)

Това са фондове от отворен тип, чиито дялове се търгуват на фондовите борси. Обикновено те следят представянето на даден индекс или суровина, но има и такива, които влагат пари в произведения на изкуството, криптовалути, имоти и др.

Суровини и метали

Сребро, злато, платина, паладий, петрол, газ и други. Това са само част от възможностите, които предлагат пазарите. Останалите можем да обсъдим по телефона, на имейл или при лична среща в офисите ни. 

Напомняме, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.