Как се представят големите технологични компании през 2022 г.

Само преди година технологичният индекс Nasdaq отчете най-високата си стойност. За кратък период от време той се удвои спрямо началото на пандемията от COVID-19.

Технологичните компании наемаха усилено нови хора, а първичното публично предлагане на Rivian я изкачи до един от най-големите автомобилни производители с доставени едва 150 пикапа.

Всичко това вече е доста различно. При това – само 12 месеца по-късно.

Нито една от 15-те най-големи щатски технологични компании не е генерирала положителна доходност за инвеститорите през 2022 г.

Оценката на Microsoft се понижи със 700 млрд. долара. Meta загуби 70% от пазарната си капитализация, равняващи се на 600 млрд. долара.

В последните 12 месеца технологичните компании от Nasdaq са отчели спад от 7.4 трилиона долара в пазарните си оценки.

Четете още: Джордж Сорос с пореден голям залог

От началото на 2022 г.  Meta губи 67.64% от стойността си, Netflix понижи капитализацията си с 53%, докато загубите за Tesla и Alphabet са съответно 48.07 и 33.47%. Поевтиняването при Microsoft е от 28.13%, а при Apple – 18.79%. 

Една от причините за това са покачващите се лихви, които прекъснаха достъпа до евтин капитал на компаниите.

Всички те страдат и от инфлацията, което накара инвеститорите да оценят технологичните гиганти на доста по-малко днес.

Освен всичко друго, част от компаниите вече не наемат нови служители, а други започнаха съкращения, за да намалят разходите си.

Първичните публични предлагания през 2022 г. също са доста по-малко спрямо 2020 и 2021 година.

От началото на годината в САЩ са осъществени 173 IPO-та спрямо 961 по същото време на 2021 г.

Борсово-търгуваният фонд (ETF) The Renaissance IPO се е понижил с 57% спрямо година по-рано, което още веднъж показва, че интересът към тези компании в момента намалява.

Само малка част от технологичните директори обаче казаха, че наистина са сгрешили. Защото COVID-19, всъщност, не промени завинаги начина, по който работим, тренираме, пазаруваме и учим.

Промяната в наемането на нови хора, инвестирането, работата от хола или спалнята, а не от офиса, избягването на самолетите, моловете и заведенията на закрито, всъщност, се оказаха временно добър залог.

В крайна сметка, Nasdaq може да отчете по-слаб резултат от S&P500 за втора поредна година. За последно това се случи в периода 2000-2006 г., когато Nasdaq само веднъж успя да „победи“ широкия индекс.

От началото на 2022 г. Nasdaq отчита спад от 29.37%, докато спрямо 12 месеца по-рано загубите са точно 30 на сто.

И не само това. Акциите на Rivian се понижиха с близо 80%, а Илон Мъск е загубил близо половината си състояние.

Какво бъдеще ни очаква? В момента няма много място за оптимизъм, но дали да не послушаме Ж. Пол. Гети, който казва:  „Kyпyвaйтe, ĸoгaтo вcичĸи пpoдaвaт и задpъжтe, дoĸaтo вcичĸи нe зaпoчнaт дa ĸyпyвaт. Toвa нe e пpocтa пpизив. Toвa e тaйнaтa нa ycпeшнoтo инвecтиpaнe”. 

Не забравяйте, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.