Как Фед може да повлияе на цените на акциите в САЩ?

От началото на 2022 г. щатските индекси се търгуват на отрицателна територия. Сините чипове на Dow Jones се понижават с 17.23%, като това е най-добре представящият се от трите основни индекса.

Широкият индикатор S&P500 вече се намира в мечи пазар, след като губи 21.15%. Там отдавна е и Nasdaq, като технологичният индикатор е на нива по-ниски с близо 30% от началото на годината (бел. ред. -29.26%).

Фед

Мнозина пазарни наблюдатели смятат, че една от основните причини за тези понижения е политиката на Федералния резерв.

През настоящата седмица Фед продължи с повишението на основната лихва, с което изяви твърдото си желание да се бори с инфлацията.

През август тя възлезе на 8.3% спрямо 8.5 на сто месец по-рано и 9.1 на сто през юни. Именно това е и най-голямото повишение на инфлацията от ноември 1981 г. насам.

Въпреки че цените на горивата се понижиха с 10% през август, основната причина за ръста на инфлацията остават храните. Те са с 11.4% над нивата си от преди 12 месеца, което е най-силното им поскъпване на годишна база от май 1979 г. насам.

Действията на Фед

На последните си три заседания ръководителите на Федералния резерв предприеха увеличения на основната лихва в страната с по 0.75%. Дали ще има четвърто ще научим през ноември, но прогнозата, според официалното съобщение на Фед, е лихвите да се повишат до 4.4 на сто до края на 2022 г., както и до 4.6 на сто през 2023 г.

В по-дългосрочен план се очаква лихвите да намалеят до 3.9% през 2024 г. и 2.9% през 2025 г.

Как това се отразява на корпоративните печалби, а оттам и на цените на акциите?

Фед е на мнение, че само с агресивно покачване на лихвите инфлацията ще бъде „победена“. Инвеститорите обаче смятат, че високите лихви ще предизвикат рецесия в най-голямата икономика на света.

Те ще забавят наемането на работна ръка, ще намалят печалбите на компаниите и ще увеличат безработицата. Това ще доведе до спад на потреблението, което е в основната на всяка икономика.

За момента щатският пазар на труда и потреблението, макар и в долната граница на очакванията на анализаторите през последния месец, правят икономиката да изглежда сравнително добре. Въпросът обаче е докога?

За последно Фед е бил толкова агресивен в периода между ноември 1978 и май 1981 г., когато на седем пъти повишава лихвите, при това с по 100 б. п.

Инфлацията през ноември 1978 г. е била на ниво от 9%, но продължава да расте до 14.6% през март 1980 г.

Как се представя фондовият пазар в този период?

През 1978 г. S&P500 добавя минималните 1.06%, за да се повиши с 12.31 и 25.77% в следващите две години.

През 1981 г. е отчетен спад от 9.73 на сто, но следват две добри години – ръстове от 14.76% и 17.27%.

Или иначе казано – не бързайте да мислите негативно. Пазарът успява да се съвземе след всякакви трусове. Важното е вашите инвестиции да са дългосрочни, за да се избегнат негативните периоди.

И не забравяйте, че фондовият пазар изпреварва случващото се в реалната икономика с поне 6 месеца. Дали настоящите понижения вече са калкулирали повишенията на лихвите? Предстои да разберем.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.