Кои компании вече обявиха разпределение на дивидент?

Само преди няколко дни ви посочихме как можем да изчислим дивидентната си доходност. Преди това писахме за дивидентните шампиони на родния капиталов пазар, включващ Българска фондова борса и MTF Sofia.

Днес ще се спрем на дружествата, които вече обявиха покани за предстоящите си общи събрание. Именно там ще се гласува и разпределение на печалбата от 2021 година. Ето кои са тези компании:

КРЗ Одесос

Акционерите на компанията ще гласуват предложение за 3 лева брутен дивидент на акция. Това е доста по-малко от миналогодишните 7 лева на акция, но 50% повече от разпределеното в предходните 2 години – по 2 лева.

М+С Хидравлик

Казанлъшкият производител на хидравлични мотори и кормилни управления планира да разпредели по 0.30 лева брутен дивидент на акция. Сумата е идентична спрямо година по-рано, но по-висока от 2019 г. – 0.26 лева за лот.

Хидравлични елементи и системи

Ямболската компания предлага да се разпределят по 0.31 лева брутен дивидент за 2021 година. Това е с 5 стотинки повече спрямо година по-рано и 10 стотинки над сумата от 2019 г.

Корадо България

Дружеството вече разпредели на акционерите си по 0.10 лева междинен 6-месечен дивидент. На 18 май по време на общото събрание ще се вземе решение за разпределение на нови 0.19 лева за лот.

Стара планина Холд

Общото събрание на холдинговото дружество ще се състои на 23 май. На него ще се гласува за разпределение на 0.29825 лева брутен дивидент на всяка акция. Година по-рано сумата бе 0.2491 лева за брой.

Още: 

Не трябва да забравяме, че дружества като Спиди и Ейч Ар Кепитъл разпределят по минимум 50% от печалбата си като дивидент, докато Телематик Интерактив България – 40 на сто. 

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.