Минимален спад за европейските и щатските индекси през седмицата

Европейските и щатските индикатори завършиха седмица с минимални понижения. Единственото изключение беше Nasdaq. Технологичният индикатор приключи с повишение от половин процент над стойността си от преди седмица.

ЕЦБ

Европейската централна банка ще прибегне до ново вдигане на лихвените проценти с 50 базисни пункта (0.5 на сто), след като през декември вече предприе подобно увеличение. Това каза пред CNBC Клаас Кнот, гуверньор на Нидерландската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ.

Европейската централна банка повиши лихвените проценти четири пъти през 2022 г. През декември банката заяви, че ще увеличи допълнително лихвите през 2023 г., за да се справи с високата инфлация.

Инфлацията

Последните данни показват забавяне на инфлацията, въпреки че тя остава доста над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Годишната инфлация през декември в еврозоната достигна 9.2 на сто спрямо 10.1 на сто през ноември, сочат данни на Евростат, публикувани през седмицата. Инфлацията в Европейския съюз е спадна до 10.4 на сто през декември 2022 г. от 11.1 на сто, отбелязани предходния месец.

Така инфлацията и във валутната зона, и в ЕС през декември е намаляла за втори пореден месец.

МВФ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви в рамките на дискусия по време на последния ден от Световния икономически форум в Давос, че глобалната икономическа перспектива вече е по-малко лоша, отколкото е била преди няколко месеца.

Четете още: Златото поскъпна с 18% за три месеца

Това, което се е подобрило, по думите й, е потенциалът на Китай да генерира растеж. Прогнозата на МВФ за китайския растеж през 2023 г. вече е повишена до 4.4 на сто.

Индексите

Немският DAX и френският CAC40 отчетоха спад от 0.35 и 0.39 на сто през седмицата. Те обаче отчитат ръст от около 8% от началото на годината.

Великобритания

Британски потребители са намалили разходите си за пазаруване с рекорден темп от поне 25 години насам през декември, на фона на рекордната инфлация на Острова.

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели с 5.8 на сто в сравнение със същия месец на миналата година. По този начин продажбите през декември записват девети пореден месец на спад.

Британският FTSE се понижи с 0.94 на сто през седмицата, но остава с 4% над

САЩ

Цените на едро в САЩ са се повишили с 6.2 на сто през декември спрямо предходната година, което е шести пореден месеца на забавяне и буди надежда, че инфлационният натиск отслабва.

Последните годишни данни са намалели спрямо регистрираните 7.3 на сто през ноември и пика от 11.7 на сто през март.

Данните свидетелстват, че инфлацията в икономиката се е понижила, след като миналото лято достигна 40-годишен пик. Потребителските цени също са се свили през декември за шести пореден месец до 6.5 на сто спрямо предходната година и 7.1 на сто през ноември.

Изнесените данни дават надежда на инвеститорите, че Фед ще намали темпа на увеличението на основната лихва в началото на годината.

Индексите

Широкият S&P500 се понижи с 0.76 на сто за седмицата. Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 2.8%, докато Nasdaq се повиши с 0.5 на сто.

И трите основни индикатора на Уолстрийт остават на положителна територия за 2023 г.

България

Общият оборот на MTF Sofia през седмицата възлезе на 5.5 млн. лв.

Индексът на сините чипове SOFIX се понижи в последните пет търговски сесии с 0.88%. Само два от компонентите му завършиха на плюс – Индустриален Холдинг България и Първа инвестиционна банка. Пет от емисиите останаха без изменение, а останалите осем се понижиха.

Най-голям спад беше отчетен при Сирма Груп Холдинг и Адванс Терафонд АДСИЦ.

Широкият BG BX40 отчете спад от 0.75% в периода от 16 до 20 януари.

Напомняме, че на капиталовите пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.