Най-добре представящите се компании в S&P500 от началото на 2023 г.

Широкият индикатор S&P500 добавя над 8% към стойността си от началото на 2023 г.

Въпреки че не е изминала и 1/3 от календарната година, S&P500 вече е близо до историческото си представяне в последните 20 г. (бел. ред. около 9%), както и до 10.3% в последните 100 г.

Apple и Microsoft

Причините за това са няколко. На първо място, това е сериозното повишение при Apple и Microsoft, които вече имат общо тегло, невиждано от 1978 г. насам. В момента то надхвърля 13%.

От началото на 2023 г. Apple поскъпва с 28%, докато Microsoft добавя 20% към пазарната си оценка.

Nvidia и Meta

Втората причина е ръстът на други две популярни компании – Nvidia и Meta Platforms. Повишенията при тях вече са от 87 и 81%.

Ръстът при Nvidia продължи и вчера, след като една от мечи настроените банки по позицията HSBC промени препоръката си за компанията на “Buy”.

Анализаторите на банката бяха единствените с негативна препоръка за акциите на компанията от всички 48 пазарни участници, сочат данни на Refinitiv.

Те повишиха и таргета на цената на компанията от 175 долара на 335 долара. Това е с близо 30% над нивата, при които стартира вчерашната търговска сесия.

Meta, от своя страна, предприе сериозно намаление на разходите през 2023 г., което се очаква да подобри финансовите й резултати, на фона на по-високите лихви, инфлацията и заплахата от рецесия. 

В случай че бихте искали да инвестирате на капиталовите пазари, можете да се свържете с екипа ни.

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.