Нови повишения за основните европейски индекси

Нова положителна седмица за европейските пазари и минимални понижения за щатските индекси.

Така накратко можем да опишем случилото се през кратката четиридневна работна седмица за икономиките, в които голяма част от населението изповядва католицизъм.

Цените на петрола добавиха над 8% за периода, докато златото достигна нива, невиждани от повече от 1 г., като остана само на 1.5% под рекорда си.

Ето и по-важното за последните четири работни дни:

МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) очаква растежът на глобалната икономика да се забави до под 3 на сто през 2023 г., оставайки на ниво от около 3% през идните 5 години.

От институцията подчертават, че перспективите за икономическия растеж остават негативни както в краткосрочен, така и в средносрочен план, предвид трайно високата инфлация.

Това е най-негативната средносрочна прогноза на МВФ за глобалния икономически растеж от 1990 г. насам. В нея са заложени очаквания за много по-малък ръст на икономиката в световен мащаб от средното годишно ниво от 3.8 на сто, регистрирано през последните две десетилетия.

САЩ

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, се е понижил през миналата седмица, като трудовият пазар остава стабилен – въпреки агресивната политика за повишаване на лихвите на Федералния резерв, целяща да охлади икономиката и да понижи инфлацията.

Молбите за помощи при безработица за седмицата, приключила на 1 април, са намалели с 18 000 – до 228 000 броя, спрямо коригираното равнище за предходната седмица, съобщи вчера щатското социално министерство.

Пазарите

Британският FTSE100 се представи най-силно през седмицата, добавяйки 1.59% към стойността си. Германският DAX отчете ръст от 0.49%, докато френският CAC40 нарасна с 0.84%. Двата индикатора са на 12 и 13% над нивата си от края на миналата година.

Широкият S&P 500 загуби 0.1% през седмицата, което е първото му понижение от четири седмици насам. Технологичният Nasdaq се понижи с 1.1%, докато индексът на сините чипове единствен завърши на плюс, добавяйки 0.6% за периода. 

В случай че бихте искали да инвестирате на капиталовите пазари, можете да се свържете с екипа ни. 

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.