Пасивният доход – какво представлява и как да се сдобием с него?

“Ако не намерите начин да печелите пари, докато спите, ще работите, докато умрете.”

Този цитат на инвестиционната легенда Уорън Бъфет, който визира  генерирането на пасивни доходи, вероятно е вдъхновил хиляди хора по света.

Какво е пасивен доход?

Това са приходи, които генерираме, без да полагаме големи усилия. В случай че имаме подобен приход, можем да отделяме времето си на други, по-приятни занимания – семейство, спорт, пътешествия и т.н.

Какви са най-честите начини за печелене на пасивни доходи?

Онлайн търговия

Все повече хора по света започват да продават стоки и услуги онлайн. Този тип бизнес отнема по-малко от 8 часа дневно, колкото трае един нормален работен ден. Плюс за всички, които имат предвид уникален продукт за продажба е, че стартирането на подобен бизнес е доста евтино.

Наеми

Отдаването на имоти под наем е чудесен начин за генериране на пасивен доход. Жилището може да се отдава както дългосрочно, така и краткосрочно.

Четете още: За какво богаташите отказват да харчат парите си? 

Рента

В случай че притежавате земеделски земи или спестявания, с които да купите подобен актив, то може да генерирате доходи, като ги дадете под аренда.

Дивиденти от публични компании

Доходите от капиталовите печалби у нас все още са необлагаеми. Приходите ни от дивиденти обаче се облагат с 5% данък, но той важи само за физическите лица.

Доста от родните компании предлагат доходност между 3 и 5-6%, но има и такива с по над 10 на сто. В случай на рецесия редица анализатори препоръчват да се насочим към компаниите с положителни парични потоци и добра дивидентна политика.

Търговия на финансовите пазари

Независимо дали става въпрос за покупко-продажба на дялове от взаимни фондове, борсово търгувани фондове или директни инвестиции на капиталовите пазари, вие имате възможност да печелите пари, дори докато спите. Точно както ни съветва Бъфет.

Все повече хора у нас следват примера на западноевропейците и американците, които влагат спестяванията на борсата вместо на депозит. Или под дюшека.

В случай че желаете да търгувате на финансовите пазари, но не знаете какво да предприемете, не се притеснявайте. Екипът на Капман, който е един от водещите инвестиционни посредници у нас, е на ваше разположение.

За още финансови новини ни следвайте във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.