Пет неща, които Бъфет прави, за да пести пари. Направете ги и вие

Богатството на Уорън Бъфет възлиза на около 100 млрд. долара. Поради тази причина той няма нужда да се притеснява за това колко пари харчи.

Известният милиардер е един от най-скромните богаташи, които познаваме, въпреки че е осмият най-богат човек в света.

Може би си мислите: Защо трябва да пестя точно сега, когато инфлацията е толкова висока?

Експертите по лични финанси обаче смятат, че всеки от нас трябва да разполага с авариен фонд, в който да има на разположение сума, възлизаща на разходите за поне 6-12 месеца.

Тези средства може да са ни необходими при заболяване, загуба на работа, проблем с автомобила, неотложен ремонт вкъщи и други.

Как обаче да пестим пари, за да натрупаме толкова средства? Нека вземем пример от Бъфет. 

Той плаща кеш в 98% от случаите

Много от хората вече са доста привързани към плащането с карта. Бъфет обаче плаща в брой за ежедневните си покупки.

„Имам кредитна карта American Express от 1964 г., но плащам кеш за покупките си в 98% от случаите“, казва той преди време пред CNBC.

Съветът се отнася за хората, които харчат повече пари, отколкото изкарват и плащат почти всичко с кредитната си карта. 

Той взима заем само за покупка на имоти

Бъфет е имал само един ипотечен кредит. Той е за покупка на ваканционен имот през 1971 г.

„Помислих си, че ще се справя много по-добре с парите ми, затова взех заем. 30-годишният ипотечен кредит е най-доброто решение на пазара“, казва Бъфет пред Yahoo Finance.

Нека не забравяме, че ипотечните кредити имат доста по-ниски лихви от потребителските заеми, бързите кредити или кредитните карти.

Той не харчи много за храна отвън

Бъфет определено може да си наеме който и да е готвач по света. Отделно от това, той може да похапва в най-скъпите ресторанти.

Той обаче често закусва в McDonald’s и прави сам кафето и обяда си. Това е особено важно във време, в което храните поскъпват почти всяка седмица.

Той не кара скъпи и луксозни коли

Списание Forbes писа през 2014 г., че Бъфет си е купил Cadillac XTS, след като в предходните 8 години е управлявал Cadillac DTS.

Съвет от Бъфът? Купете си употребяван автомобил, тъй като новите губят 20% от стойността си в първата година и 50 на сто до петата година.

Той купува само това, от което има нужда и нищо повече

„Ако купувате неща, от които нямате нужда, скоро ще започнете да продавате неща, от които имате нужда“, казва преди време Бъфет, цитиран от MarketWatch.

Едно е сигурно – екипът на Капман знае как да управлява пари и може да „победи“ инфлацията. Елате при нас да поговорим за пари.

За още финансови новини ни следвайте във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.