Повишения на лихвите и ръст за основните индекси през седмицата

Седмица на повишения при основните лихвени проценти в САЩ и Великобритания и нови понижения за банковите книжа. Така накратко можем да опишем случилото се в периода 20-24 март. Ето и подробностите:

Фед

Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва с 0.25 пр. п. и намекна, че наближава краят на тази политика.

Това е деветият ръст на лихвите в последните 12 месеца, като референтната лихва по овърнайт депозитите нараства до 4.75-5.00 процента.

Основната лихва в най-голямата икономика в света достигна най-високото си ниво от юни 2007 г., или иначе казано – месеци преди началото на финансовата криза от 2008 г.

Комитетът по парична политика на централната банка на САЩ обаче посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни.

Експертите на щатската централна банка прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година.

Банкерите планират поредица от намаления на лихвените проценти до края на 2024 г., като лихвеният процент по федералните фондове се предполага, че ще спадне до 4.3%.

Банк ъф Ингланд

Централната банка на Великобритания увеличи водещите си лихвени проценти с 25 базисни пункта в опит да сведе инфлацията в страната до целевото равнище от 2 на сто.

Така основните британски лихви достигат равнище от 4.25 на сто – най-високото от 2008 г. насам.

Годишната инфлация на Острова се понижи от 10.5% през декември до 10.1% през януари, след което обаче неочаквано скочи до 10.4 на сто през февруари.

От централната банка са на мнение, че показателят ще се понижи значително през второто тримесечие на годината.

Банкови неволи

Само за седмица малките и средните банки в САЩ са загубили 120 млрд. долара депозити. Голяма част от тях, или 67 млрд. долара, са насочени към най-големите 25 финансови институции в страната.

Нетните тегления от банковата система в САЩ за последните 5 дни възлизат на 98 млрд. долара, а новите депозити за същия период достигат най-ниската стойност от септември 2021 г. насам –17.5 млрд. долара.

Инвеститорите в Европа продължиха с продажбата на банкови книжа, като най-засегнати вчера бяха Deutsche Bank, UBS, Societe Generale, Barclays и BNP Paribas.

Основните индикатори

Въпреки пониженията в петък, основните европейски индекси приключиха седмицата на положителна територия. Британският FTSE добави 0.96%, докато индикаторите в Германия и Франция отчетоха ръст от 1.28 и 1.3%. DAX и CAC40 се представят много добре и от началото на годината, след като нарастват със 7.42 и 8.36 на сто.

Индексът на сините чипове на Уолстрийт Dow Jones добави 0.4% за седмицата, докато S&P500 и Nasdaq отчетоха ръст от съответно 1.4 и 1.6%.

България

SOFIX и BG BX40 също завършиха седмицата на зелена територия, след като добавиха 0.95 и 0.22 на сто към стойността си.

Общият изтъргуван оборот на MTF SOFIA за последните пет работни дни възлезе на 4.8 млн. лева.

Можете да се свържете с екипа на Капман, ако се интересувате от инвестиции на българския и чуждите пазари.

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.