Силна седмица за S&P 500 и DAX, еврото поскъпна

Част от европейските, както и щатските индикатори изпрaтиха една от най-добрите си седмици през 2022 г. Ето какво по-важно се случи през последните пет работни дни на фондовите пазари:

Германия

Немският основен индекс DAX добави 5.68% за последните пет търговски сесии. Повишението за последния месец е още по-сериозно и възлиза на 14.37%.

Инфлацията в Германия

Инфлацията в най-голямата европейска икономика се е повишила до 10.4% на годишна база през октомври. Месец по-рано тя беше на ниво от 10 на сто.

Това е не само най-високата инфлация в страната от обединението на страната през 1990 г., но и за последните 70 години.

Най-силен ръст се отчита при поскъпването на енергийните продукти (+43%), както и храните (+20.3%). Ако бъдат изключени цените на енергията и на храните, инфлацията в Германия през октомври е 6.5%.

Еврото

Единната европейска валута поскъпна с 3.95% спрямо щатския долар за последната седмица. Ръстът за последния месец е от 6.3 на сто.

Причина за това беше, че от ЕК прогнозираха, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 3.2%, вместо предходните 2.7%, обявени през юли 2022 г. За следващата година се предвижда ръст от едва 0.3 на сто, или доста по-малко спрямо предходната прогноза от 1.4%. Ръстът на икономиката през 2024 г. пък се очаква да възлезе на 1.5%

Доларът

Доларовият индекс, измерващ представянето на американската валута спрямо кошница от шест основни валути отчете най-голямото си двудневно понижение от 2009 г. насам.

Основната причина за това бяха данните за инфлацията в САЩ през октомври.

Изнесените данни показаха понижение на инфлацията до 7.7 на сто на годишна база, спрямо 8.2 на сто очаквани от анализаторите.

САЩ

Широкият индикатор S&P 500 отчете най-добрата си седмица от юни насам. Основната причина за това беше изнесената инфлация за инфлацията през октомври, която показа, че Фед може би е на прав път в опитите си да намали поскъпването на цените в страната.

Индексът добави 5.9% през седмицата, което не се беше случвало от седмицата, приключила на 24 юни 2022 г.

Сините чипове от Dow Jones добавиха 4.1% през периода, докато технологичните книжа от Nasdaq отбелязаха повишение от 8.1%.

Петролът

Щатският лек суров петрол загуби малко над 4% за седмицата. Петролът от сорта Брент поевтиня с 2.6%, след обявените през седмицата по-високи запази от горива в САЩ, както и по-слабите очаквания за потреблението в Китай.

България

Общият оборот на MTF Sofia за седмицата възлезе на 5.6 млн. лв. SOFIX добави 0.43% към стойността си през последните пет борсови сесии, докато BG BX40 нарасна с 0.26%.

Не забравяйте, че на международните пазари може да търгувате с платформата ни Ctrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.