Фед повиши лихвите до 15-годишен максимум

Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва с 0.25 пр. п. и намекна, че наближава края на тази политика.

Това е деветият ръст на лихвите в последните 12 месеца, като референтната лихва по овърнайт депозитите нараства до диапазона от 4.75-5.00 процента.

Това е най-високата й ниво в САЩ от юни 2007 г., или иначе казано – месеци преди началото на финансовата криза от 2008 г.

В изявление на резерва се посочва, че банковата система на САЩ е „стабилна и устойчива“, но че „степента“ на икономически ефекти от последните сътресения е „несигурна“.

„Последните развития вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса и ще натежат върху икономическата активност, наемането на работници и инфлацията“, посочват от Фед.

Още увеличения?

Комитетът по парична политика на централната банка на САЩ обаче посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни.

Експертите на щатската централна банка прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година.

Банкерите планират поредица от намаления на лихвените проценти до края на 2024 г., като лихвеният процент по федералните фондове се предполага, че ще спадне до 4.3%.

До края на годината инфлацията се очаква да намалее до 3.3%. Прогнозата на Фед е безработицата да се понижи до 4.5%, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0.4 на сто.

Оценките за следващите две години остават почти без промяна спрямо предишните предвиждания – с изключение на прогнозата за нарастването на БВП, която за 2024 г. е понижена от 1.6% до 1.2%.

Как по-високите лихви влияят на икономиката?

Само за година инфлацията в САЩ намалява от 8.5% до настоящите 6%.

С увеличенията на основната лихва Фед се надява допълнително да я понижи, но това ограничава ръста на икономиката на страната.

По-скъпото финансиране ще намали печалбите на компаниите от различни сектори, което е причината за пониженията на Уолстрийт в последните месеци.

Бързото повишение на лихвите води до обезценка на държаните от банките облигации, което – съчетано с тегления на депозити, води до ликвидни проблеми за част от тях.

Банковите неприятности пък карат инвеститорите да смятат, че икономиката ще бъде тласната към нови проблеми, което ще намали потреблението на петрол.

Спадът в цената му е съчетан с повишения при благородните метали – злато, сребро и др.  

Можете да се свържете с екипа на Капман, ако се интересувате от инвестиции на българския и чуждите пазари.

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.