5 грешки при инвестициите в акции

Едни от най-богатите хора в света инвестират на капиталовите пазари. Част от тях притежават портфолио от ценни книжа, а други влагат парите си в борсово търгувани и/или взаимни фондове.

Каква е разликата? Първите инвеститори определено имат знания и опит как функционират пазарите и какво трябва да се следи и изчислява при откриването на подцените компании.

Вторите нямат време за подобен вид инвестиции, но имат доверен финансов съветник – анализатор, брокер или портфолио мениджър, който може да ги насочи към съответен финансов продукт.

Това могат да са както взаимни фондове, според степента на риск, която са склонни да поемат, така и борсово търгувани фондове (ETF), облигации и други.

Междувременно, инфлацията у нас достигна 12.4%, което е най-високото й ниво от близо 14 години. При това положение би следвало да помислим накъде да насочим спестяванията си, за да не губят те покупателната си способност.

В последните два дни ви посочихме варианти както за малки суми от порядъка на 5-10 хиляди лева, така и за по-големи – между 50 и 100 хил. лева.

Днес ще се спрем на инвестициите в акции и най-вече на едни от най-честите грешки, които правим при подобни вложения.

Не пропускайте: Първи стъпки в инвестирането 

Слушате приятели и познати

Първата голяма грешка е да се доверяваме на приятели, познати и роднини, които нямат финансовата култура, но са инвестирали преди нас. Успехът им може просто да се дължи на „късмета на начинаещия“.

Четете още: Ето от какво се движат цените на акциите по света

Имайте предвид също така, че ако те са инвестирали в компания X при цена на акция от 20 лева, а днес тя е 24 лева, то те вече са с 20% на печалба. Дали би било подходящо да закупите тези книжа сега или да потърсите друга подходяща компания, чиито акции са подценени?

Не правите проучване/анализ

Инвестициите на сляпо в повечето случаи завършват със загуби. Ето защо е добре да проучите бизнес модела на компания, да анализирате силните и слабите ѝ страни, както и финансовите коефициенти, при които се търгува в момента.

Добри въпроси в този момент са също така и как инфлацията и конфликтът в Украйна биха се отразили на книжата ѝ. Зависи ли бизнесът на компанията от суровините – природен газ, петрол, алуминий, олово, паладий и т.н.? Има ли компанията публикувани прогнози за настоящата и следващата година?

Имате желание, но не и време

Голяма част от хората, насочили се към финансовите пазари, имат заделени средства. Дали обаче имат нужното време, което да посветят на проучвания, анализи и следене на търговията?

Имайте предвид, че ако отговорът на този въпрос е отрицателен, то тогава може би е по-добре да се насочите към взаимните фондове.

Поддавате се на емоции

При положение че чуете за някоя голяма сделка по сливане и придобиване, може би вече е късно за инвестиция в тази компания.

Същото важи и при новина, съобщавана по телевизията или разказвана от ваш приятел или познат. Имайте предвид, че тя вече е калкулирана в цената на акциите.

Нямате подготовка

В поредица от материали ви запознаваме с финансовите коефициенти, които ни помагат да намерим следващата компания, чиито книжа ще поскъпнат.

Публикувахме и книгите, които всеки инвеститор трябва да прочете. Вижте ги тук

Спряхме се и на изданията, с чиято помощ можем да разберем как работят финансовите пазари.

Отделно – всяка седмица ви запознаваме и с великите инвеститори. Ако нямате нужната подготовка – не се притеснявайте. Никой не се е родил научен. Важното е, че имате желанието да се научите.

Можете да започнете с курсове и книги. А междувременно – поговорете и с някой от нашите колеги от Капман, които любезно ще отговорят на въпросите ви.

За търговия на финансовите пазари може да ползвате платформата ни CTrader.

* Материалът не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.