Foxconn ще удвои производството на сървъри за изкуствен интелект /ИИ/

Производителят на iPhone казва, че търсенето на оборудване, необходимо за работа с услуги, подобни  на ChatGPT, ще нарасне.

Foxconn (LSE: HHPD) е най-известна като най-големия производствен партньор на Apple(Nasdaq: AAPL, +1.87%), но нейните фабрики сглобяват и сървъри, използвани в центровете за данни.

Акциите на Apple са част от портфейла на НИФ „Капман Г7 и Хонг Конг“.

Foxconn прогнозира, че бизнесът ѝ с изкуствен интелект(ИИ) сървъри ще се удвои през втората половина на тази година, което ще направи най-големия производител на електроника в света – най-известен с това, че направи iPhone – най-големия бенефициент от бързия възход на генеративните системи за изкуствен интелект като ChatGPT.

“Можем да видим трицифрен ръст на сървърите за ИИ през второто полугодие”, заяви председателят на Foxconn Юунг Лиу на годишната среща на компанията в сряда. Търсенето на процесори в такива сървъри даде тласък на дизайнера на чипове Nvidia(Nasdaq: NVDA, +2.99%) да се превърне в най-ценната компания за полупроводници, като пазарната й капитализация за кратко премина границата от 1 трлн. долара във вторник.

Лиу каза, че бързото разпространение на генеративни ИИ системи като ChatGPT и нарастващата зависимост на потребителите от тях водят до увеличаване на търсенето.

Въпреки че Foxconn е най-известен като най-големият производствен партньор на Apple, групата прави широк спектър от други електронни продукти и компоненти, от компютри и индустриални роботи до електрически автомобили и полупроводници. Заедно с конкуренти като Quanta Computer, тя също така произвежда голяма част от сървърите, продавани от маркови доставчици като Dell, като същевременно ги прави директно за големи потребители на центрове за данни като Google и Amazon.

От приходите на Foxconn в размер на 215 милиарда щатски долара миналата година, 36 млрд. щатски долара идват от производствени сървъри, от които тя има 40% глобален пазарен дял, а 20% от сървърния бизнес е в ИИ.

Прогнозата на Лиу за тази година идва само седмица, след като Nvidia повиши прогнозата си за приходите поради експоненциалния ръст на капацитета на центровете за данни, необходим за обучение на ИИ системи. Nvidia прогнозира 11 млрд. долара продажби през трите месеца до края на юли, което е с над 50% повече от очакванията на анализаторите – ъпгрейд, който ѝ помогна да достигне оценката от трилион долара тази седмица.

Taiwan Semiconductor Manufacturing, най-големият производител на чипове в света, също говори за “структурно по-голямо търсене”, отчасти поради растежа, подхранван от ИИ.

Посочвайки липсата на видимост поради инфлацията и геополитическото напрежение, които тежат върху световната икономика, Лиу повтори по-ранната си прогноза, че приходите за 2023 г. ще бъдат непроменени в сравнение с миналата година.

Тъй като доставчиците на услуги за производство на електроника като Foxconn са фокусирани върху сглобяването на технологични джаджи и създаването на редица компоненти от по-нисък клас, те получават много по-малка част от приходите от бума на ИИ сървърите, отколкото компаниите за дизайн на чипове като Nvidia.

Сглобяването и тестването представляват само 495 долара от цената от 10 424 долара на ИИ сървър на Intel Sapphire Rapids, според изследователската компания за чипове SemiAnalysis.

В случай че бихте искали да инвестирате на капиталовите пазари, можете да се свържете с екипа ни.

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.