Немската икономика все още е в рецесия

Вече е официално. Германската икономика се сви с 0,3% за 4-то тримесечие в края на 2023 г. и не се очертава скорошно подобрение.

Току-що публикуваните официални резултати за БВП показват, че германската икономика се е свила с 0,3% на тримесечна база през четвъртото тримесечие на 2023 година. 2023 г. беше първата пълна година от 2020 г. насам, в която германската икономика се сви (с -0,3% на годишна база). Данните за БВП от предходните тримесечия бяха ревизирани. В резултат на това германската икономика току-що избегна техническа рецесия (т.е. две последователни тримесечия на свиване). Но със среден тримесечен темп на растеж от 0% QoQ от второто тримесечие на 2022 г., германската икономика е всичко друго, но не и бързо развиваща се. Най-добрият начин да се опише състоянието на германската икономика вероятно е, че тя е в плитка рецесия. Всъщност икономиката остава заседнала в зоната на здрача между рецесията и стагнацията.

Изпращане на 2023 г., но 2024 г. едва ли изглежда по-добре.

2023 г. беше още една бурна, като икономиката беше в постоянен кризисен режим. Всъщност от 2020 г. насам има дълъг списък от кризи и предизвикателства, пред които е изправена германската икономика: търкания по веригата на доставки в резултат на пандемичните блокировки и войната в Украйна, енергийна криза, нарастваща инфлация, затягане на паричната политика, променящата се роля на Китай от процъфтяваща експортна дестинация до съперник, който се нуждае от по-малко германски продукти, и няколко структурни недостатъка. Комбинация от геополитически рискови събития, циклични насрещни ветрове, но и домашни недостатъци. В светлината на толкова много предизвикателства някои се успокояват с факта, че икономиката е “само” заседнала в стагнация и е избегнала по-тежка рецесия.

Гледайки напред, поне през първите месеци на 2024 г., много от неотдавнашните забавяния на растежа все още ще бъдат наоколо и в някои случаи ще имат още по-силно въздействие, отколкото през 2023 г. Само помислете за все още разгръщащото се въздействие на затягането на паричната политика на Европейската централна банка, потенциалното забавяне на американската икономика или новата несигурност, произтичаща от последните фискални неволи. Скорошна илюстрация на дългосрочното въздействие на цените на енергията, по-високите лихвени проценти и променящите се икономически структури е постепенното увеличаване на несъстоятелността от средата на 2022 г. насам. Но продължаващият рязък спад на новите поръчки в строителния сектор също не вещае нищо добро. За да влоши нещата, новата година донесе нови проблеми за германската икономика: стачките на машинистите, а прекъсванията на веригата за доставки в резултат на военния конфликт в Червено море направиха още едно свиване на германската икономика през първото тримесечие на годината още по-вероятно.

Няма изгледи, че германската икономика скоро ще напусне зоната на здрача между рецесията и стагнацията.

 

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.