Покачване на продажбите на произведените в Китай електромобили на Tesla

Американският автомобилен производител Tesla Inc (NASDAQ: TSLA,+3.11%) е доставил 77 695 произведени в Китай електрически превозни средства (EV) през май, което е скок с 2,4% спрямо април, показват данни на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA), цитирани от Ройтерс.

Акциите на Tesla са част от портфейла на НИФ „Капман Г7 и Хонг Конг“.

На годишна база продажбите са нараснали със 142% през май от 32 165 автомобила през същия месец на 2022 г., когато Шанхай, където се намира фабриката му, все още беше обект на ограничителни мерки заради COVID-19, които повлияха на производството.

Китайският конкурент BYD Co Ltd, със своите серии електромобили Dynasty и Ocean и бензиново-електрически хибридни превозни средства, регистрира продажби от 239 092 автомобила през май, което е с 14% повече спрямо година по-рано, показват данни на CPCA.

CPCA планира да публикува по-подробни данни за продажбите на автомобили за май по-късно този месец.

Tesla е под интензивен фокус в Китай през последните седмици, на фона на необявено посещение с високи залози от шефа Илон Мъск.

Той също така се срещна с министри на външните работи, търговията и промишлеността и вечеря със Зенг Юкун, председател на доставчика на батерии Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL).

Мъск посети фабриката на Tesla в Шанхай късно в сряда и се срещна с Чен Дзинин, секретар на управляващата партия в Шанхай, в четвъртък. Чен приветства Мъск за увеличаване на инвестициите и разширяване на бизнеса в града, според изявление на общинската управа.

От май Tesla повиши цените в  някои страни, включително Китай, след като по-ранните намаления на цените предизвикаха ценова война, като много международни и местни марки последваха примера.

В случай че бихте искали да инвестирате на капиталовите пазари, можете да се свържете с екипа ни.

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.