INTEL с “най-голямата инвестиция на зелено в историята на Полша”

В ранните часове днес, петък 16.06.2023, Intel (+0.67%)обяви, че ще инвестира до 4,6 милиарда долара в ново завод за полупроводници в Полша, като част програмата си за инвестиции в Европа.

Американският производител на чипове миналата година обяви плановете си да изгради голям завод за чипове в Германия, заедно със тези в Ирландия и Франция, като се възползва от облекчените правила за финансиране и субсидии на Европейската комисия, на фона на стремежа на ЕС да намали зависимостта си от доставките от САЩ и Азия.

Заводът в Полша ще планира да наеме 2000 работници и да създаде няколко хиляди допълнителни работни места по време на фазата на строителство.

Проектирането и планирането на завода ще започне през 2023 година, след  получаване на одобрение от Европейската комисия. Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, нарече фабриката на Intel “най-голямата инвестиция на зелено в историята на Полша”.

Компанията, която е в страната от 30 години и наема 4000 работници, каза, че е избрала Полша заради нейната инфраструктура, наличния талант и отбеляза, че обектът е близо до планираната фабрика в Германия и тази в Ирландия.

Очаква се завода да влезе в експлоатация през 2027 г. Intel изпълнява инвестиционна програма за милиарди която включва изграждането на фабрики на три континента, за да възстанови господството си в производството на чипове и да се конкурира по-добре с конкурентите AMD, Nvidia и Samsung.

Intel също така планира да инвестира до 100 милиарда долара за изграждането на потенциално най-големия комплекс за производство на чипове в света в американския щат Охайо.

(Репортаж от Карол Бадохал във Вроцлав, Полша и Супанта Мукерджи в Стокхолм.

В случай че бихте искали да инвестирате на капиталовите пазари, можете да се свържете с  екипа ни.

Четете още: Капман с нов фонд

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn

* Материалът е с  препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.