Ако бяхме инвестирали 1 000 долара в Apple преди 5 години

Само преди няколко дни Apple представи най-усъвършенстваната линия устройства iPhone излизала досега на пазара – iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max.

Според анализаторите от Wedbush Securities, до края на настоящата година най-скъпата компания в света може да продаде 90 милиона iPhone-а от ново поколение.

Експертите смятат, че от около един милиард смартфона на Apple в експлоатация, цели 240 милиона са на повече от 3.5 години и следователно подлежат на обновяване в близко бъдеще.

Инвеститорите в компанията също се надяват на силна година, добър дивидент и поскъпване на книжата. Дали това ще се случи – предстои да разберем.

Какво казва историята за Apple?

Технологичната компания е базирана в Купертино, Калифорния. Основана е от Стив Джобс, Стив Уозняк и Роналд Уейн през 1976 г. Скоро Уейн продава своя дял за 800 долара.

Четете още: MATANA замества FAANG

Джобс ръководи компанията в два различни периода като главен изпълнителен директор – до 1985 година и от 1997 до смъртта си през 2011 г.

Оттогава до днес постът се заема от Тим Кук. 

Apple произвежда хардуер и голяма част от софтуера в своите продукти. Най-популярните от тях днес са телефоните iPhone, таблетът iPad, настолният компютър iMac, както и лаптопите MacBook. Apple разполага също така и с платформите Apple Music и Apple TV+.

Компанията се листва на борсата през 1980 година и днес е част от четири големи индекса: Nasdaq 100, Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и S&P 100.

Apple се оценява на 2.63 млрд. долара. Вчера книжата на компанията поскъпнаха с близо 4%, или най-силно от май насам. Причината за това са силните предварителни продажби на новите модели смартфони.

Ще пресметнем на колко се равнява днес инвестиция от 1 000 долара в Apple, направена преди пет години.

На 12 септември 2017 г. книжата на компанията приключват търговската сесия на цена от 40.22 долара за брой. Вчера те затвориха на ниво от 163.43 долара. Ръстът за този период е от 306.34%.

Следователно, ако преди пет години бяхме вложили 1 000 долара в акции на Apple, днес бихме разполагали с 4 063.40 долара.

Екипът на Капман Холдинг за пореден път ви показва силата на дългосрочните инвестиции.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.