Акциите на Tesla със сплит, ето какво следва

При отварянето на утрешната борсова сесия в САЩ акциите на Tesla ще струват три пъти по-малко от вчера.

Те затвориха при ниво от 891.29 долара за брой, което означава, че при отварянето цената им ще е 297.10 долара.

Причината за това е сплит в съотношение 3:1, или иначе казано – на всяка притежавана акция инвеститорите в компанията ще получат по две нови безплатни.

Акционерите обичат сплитовете. Към какива през последните месеци прибегнаха Apple, компанията-майка на Google – Alphabet, Amazon и др.

Защо се прави?

Намаляването на цената на акциите (в случая с Tesla) се предприема, за да могат те да станат достъпни за по-широк кръг от хора.

Според редица пазарни наблюдатели, сплитът вероятно ще помогне на лидера в автомобилната индустрия да влезе в борсовия индекс S&P500 за втори път, след като наскоро отпадна оттам.

За първи път Tesla предприе сплит през август 2020 г. По това време книжата добавиха 81% от обявяването на новината до деня след сплита.

Акциите обаче загубиха 14% през следващия месец. Спадът беше преодолян след три месеца, а шест месеца по-късно повишението е от 36%.

Акциите на Tesla се представиха по-добре от S&P500 в следващите 3, 6 и 12 месеца.

Четете още: Най-добрите инвестиции за борба с инфлацията

Проучване на Bank of America показа, че компаниите, предприели сплит, се представят по-добре от пазара с 16% през следващата година.

Книжата на Tesla поскъпнаха вчера не само заради сплита, но и заради една оптимистична прогноза. Анализаторът Пиер Ферагу е на мнение, че до 2030 г. компанията ще разполага с 500 млрд. долара свободни парични средства. 

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.