Акция на седмицата – Ейч Ар Кепитъл

Акция на седмицата – това е новата рубрика на екипа на ИП Капман АД, в която ще ви представяме най-добре представилите се компании през изминалите пет работни дни.

Първият ни избор беше наистина труден – с оглед ръста и по други позиции, най-вече Неохим, за която вече писахме преди дни.

Този път се спряхме се на инвестиционното дружество Ейч Ар Кепитъл. Това е компания, която, освен че дава лесен достъп до стартъп сектора у нас, се очаква да представи дивидент и безплатни акции в следващите месеци на акционерите си.

Или иначе казано – очертава се това да е, освен дивидентна компания, и използваща почти всички от по-известните опции за привличане на нови инвеститори.

Остава да видим дали в някакъв бъдещ момент от дружеството ще прибегнат и до обратно изкупуване на собствени акции.

И така – какво представлява Ейч Ар Кепитъл и за какво да следим по позицията в идните дни и седмици?

Инвеститорският достъп до стартъп компаниите

Какъв по-лесен начин да имате достъп до стартъп екосистемата у нас?

Сред компаниите, в които Ейч Ар Кепитъл участва, са водещи имена в областта на електронната търговия, телемедицината, смарт фермерството, дигиталните услуги и високите технологии.

Сред тях са eBag – лидер в онлайн търговията на хранителни стоки, BIODIT – специализирана в разработването на биометрични системи за сигурност, Superdoc & Healee – платформи за телемедицина и онлайн записване на час при лекар, Agrigate Media – медия в областта на селското стопанство.

Инвестициите на компанията са и в три успешни фонда: Endeavor Catalyst – фонд с над 200 инвестиции, сред които и 29 компании-еднорози. Eleven 2.0 – с един значителен екзит (SMS Bump към Yotpo), и компании, като Payhawk, GTMHub,  Nitropack, eBag, Econic, и новия фонд – Eleven 3.0.

Последното вложение

Инвестиционното дружество Ейч Ар Кепитъл е направило инвестиция в Plum, стана ясно през декември.

Гръцкият AI асистент за финансово планиране е набрал 24 млн. долара в поредния си рунд за набиране на капитал.

Приложението за управление на лични средства е базирано в Лондон. То вече разполага с близо 2.5 млн. клиента в Европа, а приходите му на годишна база показват ръст от 189%.

Набраните средства ще бъдат използвани за предлагането на нови продукти от страна на Plum, както и за навлизане на американския пазар, пише FinExtra.

Вложението на инвестиционното дружество в Plum е от 230 000 евро.

Тримесечни отчети

Въпреки че не е задължена да го прави по закон, от Ейч Ар Кепитъл ще публикуват своя първи отчет като публична компания в края на месеца.

От инвестиционната компания ще публикуват отчет на всеки три месеца, както правят и дружествата на основен пазар.

Дивидент

Компанията планира да разпредели между акционерите 50% от печалбата. Подобна политика имат от Спиди (50%), Българска фондова борса (50%), докато при Адванс Терафонд АДСИЦ този процент е 90.

Сплит

Инвестиционната компания ще предложи по дви нови акции за всяка притежавана от инвеститорите след приемане на одитирания годишен отчет за 2021 г.

Какво означава това? При положение че цената на акция е 8.35 лева, всяка ваша притежавана акция ще ви донесе 2 нови, но цената им ще падне и ще е 2.78 лева (бел. ред. 8.35:3).

Акционерите и цената на акцията

Днес акционери в компанията са 584 лица. Акциите на компанията поскъпнаха с 3.09% през изминалата седмица, а от листването до днес повишението е от 86.38%.

Перлата в короната – eBag

Инвестиционното дружество притежава около 19% от капитала на лидера в онлайн търговията у нас.

През 2016 г. приходите на компанията са 1.5 млн. лева, а две години по-късно те вече са близо 5 млн. лева.

След началото на COVID-19 продажбите на компанията се увеличиха до 24.3 млн. лева. Плановете за 2022 г. са за достигане на годишни приходи от между 80 и 100 млн. лева.

Новите инвестиции

В следващите седмици се очаква финализирането на поне три нови инвестиции, каза съоснователят на компанията Христо Христов. Това означава, че скоро ще научим за какво са използвани набраните средства от публичното предлагане.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.