Акция на седмицата – Манчестър Юнайтед

Книжата на един от най-скъпите футболни клубове в света поскъпнаха с близо 7% за изминалата седмица. Ето защо те бяха обявени за седмичен победител в традиционната ни рубрика.

Ръстът идва на фона на по-висока ликвидност по позицията, дошла след новината за търсенето на нов собственик на тима. В последните четири седмици книжата са добавили 16.6% към стойността си.

Акциите на „червените дяволи“ поскъпнаха, след като стана ясно, че фамилията Глейзър е готова да продаде клуба срещу поне 3.75 млрд. паунда или 4.32 млрд. долара.

Най-богатият човек във Великобритания Даниел Ратклиф, както и суверенния фонд на Дубай са смятани за основните претенденти за нов собственик на тима. Конкурентите Манчестър Сити и Нюкасъл вече са собственици на инвестиционните компании на Абу Даби и Саудитска Арабия.

Финансовите резултати

Футболният тим се очаква да обяви загуба от 0.14 долара на акция за настоящото тримесечие, което е с 51.7% повече спрямо година по-рано.

Прогнозните приходи на клуба за тримесечието ще са 187.5 млн. долара или с 42.7% повече спрямо 12 месеца по-рано.

За фискалната 2021 г. бившият тим на Димитър Бербатов генерира приходи за 683 млн. долара.

Класацията на сп. Forbes

Манчестър Юнайтед се нарежда на трето място сред най-скъпите футболни отбори в света. Сп. Forbes го оценява на 4.6 млрд. долара. Пред него са само Реал Мадрид и Барселона, чиято цена е 5.1 и 5 млрд. долара.

Спрямо година по-рано, оценката на „червените дяволи“ се е повишила с 10%. За сравнение стойността на Реал и Барселона се е покачила със 7 и 5 на сто.

От началото на 2022 г. книжата на Манчестър Юнайтед са поскъпнали с малко над 2%.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с препоръчителен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.