Акция на седмицата – Apple

Екипът на Капман номинира Apple за акция на изминалата седмица. Това е първият път, в който посочваме чуждестранна компания за победител в традиционната ни рубрика.

По този начин показваме на нашите читатели, че имат и други опции, освен инвестиция на родния капиталов пазар, включващ Българска фондова борса и MTF Sofia.

Най-скъпата компания в света

Днес Apple е най-скъпата компания в света. Тя има пазарна капитализация от 2.77 трилиона долара преди отварянето на днешната борсова сесия.

В последните девет седмици, включително и изминалата, книжата на технологичната компания успяха да постигнат по-добра доходност от широкия индекс S&P500.

Ръстът по позицията в този период се оказа решаващ за повишението на Nasdaq 100 с 22% от дъното, достигнато през юни.

От началото на годината S&P500 е на минус 10%, но Apple е близо до това да излезе на нула. Към момента акциите на компанията се търгуват с около 3% под нивата си от края на 2021 г.

Прогноза за пазара на смартфони

Въпреки очакванията за спад в покупката на нови устройства, от Apple са на мнение, че това няма да засегне тяхната компания.

Оттам прогнозират, че през 2022 г. ще успеят да произведат 90 млн. броя от най-новия модел смартфони.

Заедно с по-старите модели, очакванията са, че ще се реализират 220 млн. устройства. И двете прогнози са почти идентични спрямо миналогодишните.

Премиерата на новото поколение смартфони предстои съвсем скоро, като най-вероятно ще е през септември.

Припомняме, че близо половината си приходи от продажби Apple генерира от продажбата на смартфони.

Обратно изкупуване на собствени акции

Когато мениджмънтът на една компания изкупува собствените си акции, анализаторите смятат това за сериозен знак. Счита се, че книжата са подценени и компанията влага свободните си средства в тях.

Наскоро от Apple обявиха продажби за 83 млрд. долара за последното тримесечие, както и 1.20 долара печалба на акция. Нетната печалба обаче намалява до 19.4 млрд. долара, или с 10.8% спрямо година по-рано.

От компанията се похвалиха, че през тримесечието са върнали на инвеститорите над 25 млрд. долара.

Общо 3.8 млрд. долара от тази сума е постъпила при тях под формата на дивиденти. Други 21.7 млрд. долара пък са ползвани за обратно изкупуване на акции.

В края на юни Apple е разполагала със 179 млрд. долара свободни парични средства, както и 120 млрд. долара дългове. Това означава, че компанията има нетни свободни средства от около 60 млрд. долара.

Най-големите акционери

Фондовете Vanguard са най-големият инвеститор в Apple. В момента те притежават 1.213 млрд. акции, оценени на 197 млрд. долара.

Инвестиционната компания на Уорън Бъфет – Berkshire Hathaway, е на второ място с 890 млн. акции на стойност 144 млрд. долара. Black Rock Funds е третият институционален инвеститор с акции за над 100 млрд. долара (бел. ред. 110 млрд. акции).

И трите компании са нетни купувачи на акции на Apple през последното тримесечие, става ясно от данни на CNN Business.

Акции на Apple може да закупите през нашата платформа Ctrader. 

За още финансови новини ни следвайте във Facebook и LinkedIn.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.