Акция на седмицата – Nvidia

Акциите на Nvidia бяха избрани за победител в седмичната ни класация.

Въпреки понижението си от над 2% в петък и над 50 на сто от началото на годината, няколко новини по позицията може би ще раздвижат сериозно търговията.

Nvidia е сред компаниите за чипове, които са най-силно засегнати от ограничаването на разходите на потребителите в отговор на високата инфлация и повишаването на лихвените проценти.

Новините

Дизайнерът на чипове Nvidia заяви, че американските власти спират износа на два вида чипове с изкуствен интелект за Китай. Този ход може да засегне китайски компании и да нанесе щети на бизнеса на Nvidia в азиатската държава.

Според Fool.com, компанията има приходи от 7 млрд. долара от Китай. Изданието посочва, че повечето от тези постъпления са от партньори, а не от крайни клиенти.

И все пак – забраната може да нанесе загуби за около 400 млн. долара на компанията, прогнозират анализатори.

Кати Ууд купи акции за над 40 млн. долара

Въпреки това, след достигане до най-ниската цена на книжата на компанията за последната година, инвеститорът Кати Ууд решава да вложи милиони в Nvidia.

Това се случва само месец, след като управляваните от нея фондове продават книжата си в компанията. 

ARK Innovation Fund е придобил акции за 31 млн. долара от Nvidia. ARK Autonomous Technology & Robotics ETF и ARK Next Generation Internet са вложили съответно 4 и 5 млн. долара.

Дали пък мениджърите на фондовете на Ууд не виждат нещо, което остава скрито за момента за обикновените инвеститори?

За момента проблемите пред Nvidia са основно два – спадът в добива на криптовалутите, както и сегментът на игрите. Именно при гейминга се отчита силен спад от 33% в приходите за последното тримесечие.

Книжата на компанията поевтиняват с 53.58% от началото на 2022 г. Днес Nvidia се оценява на 340 млрд. долара. В последните 12 месеца акциите са се търгували на нива от 132.70 до 346.47 долара за брой, показва справка на Капман.

С акции на Nvidia можем да търгуваме през платформата CTrader.

Ако това съдържание ви е допаднало, можете да ни последвате за още финансови новини във Facebook и LinkedIn.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.