Балон на пазара на имоти и нулеви лихви по депозитите. А сега накъде?

Наскоро от Българска народна банка предупредиха за тренд, който може да доведе до надуването на балон на пазара на имоти.

В същото време, лихвите по банковите депозити ни носят най-ниската доходност в историята.

Големите влогове дори се облагат с отрицателна лихва, но това ясно не отблъсква спестителите. Поне за момента.

В следващите редове ще разкажем какво се случва на пазара на имоти, както и при банковите депозити. Именно това са двете най-популярни форми на инвестиции у нас.

След това ще се спрем на други възможности за вложения. Не на последно място, ще ви дадем съвет за какво да внимавате при инвестирането на средства.

Депозитите

Над 45 000 депозита у нас са за суми над 100 хил. лева, става ясно от данни на БНБ. Към тях можем да добавим и над 25 000 влога за суми между 50 и 100 хил. лева.

Това означава, че повече от 70 хил. депозита в страната са за суми над 50 хил. лева.

Означава ли това, че повече от 70 хил. български домакинства нямат представа къде да вложат парите си?

Те вероятно са по-малко, тъй като част от богатите българи са разпределили парите си в няколко банки, поради гарантираните по закон суми до 196 000 лв.

Инфлацията и реалната доходност

Инфлацията у нас за последните 12 месеца достигна 9.1%, сочат последните данни на НСИ. Това означава, че ако през последната година сме реализирали доходност от 10%, реално сме спечелили малко под 1%.

Имотите

Агенциите в страната продължават да се надпреварват в промотирането на имоти, разположени в комплекси с лоша или дори липсваща инфраструктра.

При това на цени, на каквито можем да станем собственици на жилище в страна от Западна Европа.

Инфлацията е висока, лихвите по жилищните кредити са ниски, но пък и имотите са недостъпни. Това посочват от Евростат, нареждайки ни на последно място в ЕС по този показател.

В какво да инвестираме?

Освен депозити и имоти – двете най-популярни вложения на българите, налице са и други възможности.

Ето какво казва Ангел Хаджийски, председател на Съвета на директорите на ИП Капман:

„Съществуват няколко способа, чрез които бихме могли да получим защита от инфлация.

На първо място, класическият е чрез банкови депозити – метод, който отдавна е в миналото. Изключвайки този способ, остават инвестиции в активи, чрез които може да се постигне защита.

Покупката на имот е може би най-разпространена, но и тя би носила по-високи разходи за поддръжка, а също и други рискове, свързани с управление на актива.

Инвестиции в стоки или финансови инструменти е следващият метод, чрез който би могло да се постигне защита, а и той осигурява най-лесен изход при продажбата.

Трябва да се отчете, че класическата инвестиция в физическо злато или сребро не е най-удачен вариант поради риск от обективна стойност при бъдеща реализация, както и риск по физическото му съхранение.

Инвестицията в финансови инструменти за лица с основни познания е най-удачна, но при тяхната липса би носила съществен риск от реализиране на загуба при неправилно структуриране.

За хора с ограничена възможност за регулярно следене на пазарите добра възможност е инвестиция във фонд, като тук палитрата е голяма и би могла да се реализира според индивидуалното ниво на риск, което инвеститорът би избрал.

Внимавайте!

Вчера ви разказахме за лицензираните и нелицензирани инвестиционни посредници и как да ги познаем и избегнем.

Също така следва да се внимава и за риска, който сте склонни да поемете. Запомнете – по-висок риск обикновено носи и по-голяма печалба.