Биткойнът се срина, имотите са надценени. В какво да инвестираме?

Фeдepaлният peзepв пoвиши ocнoвния cи лиxвeн пpoцeнт cъc 75 бaзиcни пyнĸтa в cpядa, в рамките на продължаващата битка с инфлaциятa.

Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa CAЩ пpoгнoзиpa зaбaвянe нa иĸoнoмиĸaтa и нapacтвaщa бeзpaбoтицa пpeз cлeдвaщитe мeceци.

Πoвишeниeтo нa лиxвaтa бeшe нaй-гoлямoтo, пpaвeнo oт Фeд oт 1994 г. нacaм, като до него беше прибегнато cлeд пocлeднитe дaнни за пpoдължaвaщo ycĸopявaнe нa инфлaциятa в САЩ.

Те сочат, че тя достига 8.6%, което е най-високата ѝ стойност от декември 1981 г. насам.

На фона на сериозната инфлация, какво се случва с някои от популярните инвестиционни възможности – биткойн и недвижими имоти?

Биткойнът се срина вчера до малко над 20 хиляди долара. С днешното понижение най-популярната и скъпа криптовалута бележи спад от над 28% от началото на 2022 г.

Междувременно, все повече са мненията, че имотите са толкова надценени, че са близо до формирането на балон.

Този процес е още по-изразен, на фона на сериозното нарастване на лихвите по ипотеките в САЩ. Това доведе до рекорден спад в търсенето на ипотеки, с което се потвърждава правилото – ниски лихви = скъпи имоти и високи лихви = евтини имоти.

Още по темата: Недвижимите имоти вече са твърде скъпи за инвестиция

Доказателство за високите цени на имотите днес е и статистиката от Евростат. Тя показва, че недвижимостите у нас са най-недостъпните в ЕС.

Какви са останалите опции, които имаме? Къде да вложим парите си в настоящите времена на рекордно висока инфлация?

Припомняме, че инфлацията у нас за последните 12 месеца вече е 15.6%. Това е най-високата ѝ стойност от 1998 г. насам.

S&P500

Ако се доверявате на Уорън Бъфет, то една от алтернативите ви е широкият индикатор, представляващ голяма част от щатската икономика.

Оракулът от Омаха казва, че след смъртта му желае 90% от парите му да бъдат инвестирани в борсово-търгуван фонд, следящ S&P500.

Дивидентни акции или компании с достатъчно кеш

Купувайки дивидентни компании, вие може да си осигурите два вида доходност – капиталова и дивидентна. Вчера ви представихме мнението на щатски консултант, който смята, че ако имаме повече от 10 години до пенсия, следва да инвестираме всичките си пари в акции.

Четете още: Как да пестим пари по време на инфлация? 

Какво по-добро решение от това – тези компании да притежават милиони или милиарди долари като свободни парични средства. Сещате ли за подобни? Една от тях несъмнено е Apple, която е и най-голямото вложение на Бъфет.

Взаимни фондове

Фондовете имат няколко предимства – бързоликвидни са, при положение че парите ни потрябват. С тяхна помощ лесно можем да постигнем диверсификация, но може би най-важното е, че парите ни се управляват от професионалисти.

Тук е мястото да припомним, че Капман Асет Мениджмънт е едно от най-големите управляващи дружества в страната.

Председателят на борда на директорите на Капман Холдинг Николай Ялъмов обяви, че се подготвя пускането на нов фонд.

„Имаме намерение скоро да пуснем нов продукт, който е свързан точно с това наше очакване за търсене на място, което да предлага сигурност и да е сравнително безопасно и ликвидно за парите на нашите клиенти.

Ялъмов поясни, че компанията има намерение да създаде нов фонд, който ще носи името „Г-7 и Китай“ и ще инвестира само в най-големите компании на тези пазари. Според него това е мястото, на което парите със сигурност могат да бъдат опазени от инфлация.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.

Последвайте ни в LinkedIn

Следете най-новите ни публикации на страницата ни във Фейсбук

Последвайте ни и в Instagram