Български син чип губи 25% за по-малко от 2 месеца. Ще последва ли обрат?

Акциите на Алтерко приключиха вчерашната търговска сесия с понижение от 4.62% до 18.60 лева за брой. С това спадът от началото на 2022 г. се увеличи до 25%.

Общо три са емисиите от BG BX40, отчитащи спад от над 20% от началото на годината. Освен Алтерко, това са още ФеърПлей Пропъртис и Илевън Кепитъл, загубили съответно 23.65 и 20.16 на сто.

Защо обаче книжата на Алтерко губят четвърт от стойността си, при това за по-малко от 2 месеца?

Не бива да забравяме, че именно Алтерко и Илевън Кепитъл бяха най-поскъпналите емисии акции сред BG BX40 за 2021 г. Ръстът за изминалата година по двете позиции беше респективно 257 и 254 процента.

Или иначе казано – съвсем нормално е, след този силен ръст да се отчете и известен спад. Може би това е просто крачка назад, преди да се направят още две напред?

Отговорът на този въпрос ще получим съвсем скоро, тъй като Алтерко ще оповести своя консолидиран финансов отчет най-късно до 1 март 2022 г.

Предварителните данни

Към края на четвъртото тримесечие на 2021 г. на консолидирана база консолидираните годишни приходи от продажби на устройства бележат ръст от 51%. Същите възлизат на 59.5 млн. лв. (30.4 млн. евро).

Приходите от продажби на устройствата за автоматизация на дома с марката Shelly нарастват с 62% до 55.9 млн. лв. (28.6 млн. евро), информираха от компанията.

От своя страна, приходите от продажби на устройства за проследяване MyKi намаляват с 21%. Това се дължи главно на противоепидемичните мерки, предприети от правителствата на редица страни, в които се продават устройствата и свързаната с това намалена мобилност.

Shelly

Само преди дни от Алтерко информираха, че дъщерната ѝ компания Алтерко Роботикс ЕООД е достигнало общо 5 000 000 продадени устройства от своята линия продукти за домашна автоматизация Shelly.

От компанията съобщават, че 1 000 000 от тези продажби са регистрирани само в рамките на последните 4 месеца.

Ликвидност

Акциите на Алтерко са част от най-представителния индекс на Българска фондова борса SOFIX. Към днешна дата те са най-ликвидната емисия на родния капиталов пазар.

По позицията са сключени 1 008 сделки за 144 657 лота. Общият изтъргуван оборот от началото на годината възлиза на 2.904 млн. лева.

Търговията във Франкфурт

Компанията наскоро беше отличена с наградата „Емитент с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар през 2021 г.“ Това се случи само седмици, след като през ноември стартира търговията на книжата й на борсата във Франкфурт – на престижния Prime Standard сегмент на най-големия регулиран пазар в ЕС.

Коефициенти

В момента книжата на Алтерко се търгуват при нива от 18.20 на P/E, както и 5.62 и 5.34 на p/s и p/b. Голяма е вероятността тези показатели да претърпят промяна след излизането на отчета в края на месеца.

Ясно е, че всички инвеститорски погледи ще бъдат отправени натам. Технологичната компания в момента се оценява на 351 млн. лева. Това ѝ определя седмата позиция при най-скъпите компании у нас.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.