Великите инвеститори – Бенджамин Греъм

През изминалата седмица стартирахме рубриката „Великите инвеститори“.

Представихме ви Джон Богъл, който предизвиква възхищението дори и на Уорън Бъфет.

Вторият велик инвеститор също има връзка с „Оракула от Омаха“, както често наричат Бъфет. Неговото име е Бенджамин Греъм, като той е смятан за ментор на Бъфет.

Бенджамин Греъм е роден през 1894 г. в Лондон. Още когато е малък, семейството му се мести в САЩ. Те обаче губят почти всичките си спестявания заради банковата паника от 1907 г.

Греъм завършва Колумбийския университет в Ню Йорк и започва работа на Уолстрийт. Първото му работно място е Newburger, Henderson and Loeb.

До 25-ата си годишнина той вече печели по над 500 000 долара годишно.

Спадът на пазарите от 1929 г. дава на Греъм ценен урок за инвестициите. Именно тогава той губи голяма част от вложените средства, но и написва първата си книга.

Тя е съвместно с Дейвид Дод, а нейното име е „Анализ на сигурността“. Ървинг Кан също помага при написването ѝ.

Книгата излиза през 1934 г., когато Греъм вече преподава в Колумбийския университет. Именно там той среща Уорън Бъфет, който остава и най-известния му студент.

Инвестиране в стойност (Value investing)

Авторите на тази стратегия са именно Греъм и Дод. Според нея, трябва да се търсят подценени акции на компании, чиято цена е по-ниска от т.нар. вътрешноприсъща стойност.

Разликата между тази цена и пазарната в момента се нарича безопасна разлика. В основата на този стил стои същата идея, както при стратегията „Купи и задръж“, но преминава на следващото ниво, като определя разликата между текущата и „справедливата“ цена.

Следвайки тази стратегия, Греъм успява да постигне 20% средногодишна доходност в периода от 1936 до 1956 г. За сравнение, S&P500 нараства с 12% средно на година в този период.

Най-добрата му инвестиция

Компанията на Греъм Graham-Newman Partnership купува 50% от застрахователния гигант GEICO през 1948 г. Той плаща 712 000 долара за този дял.

До 1972 г. позицията му вече се оценява на 400 млн. долара. Дали е случайно, че именно GEICO е една от най-големите инвестиции и на Бъфет?

Интелигентният инвеститор

Написана от Бенджамин Греъм The Intelligent Investor (Интелигентният инвеститор), това е може би най-добрата книга за инвестиции.

Тя предоставя ясни принципи и правила за тези, които искат да реализират печалба на финансовите пазари.

Списание Fortune казва, че ако прочетете само една книга за инвестиране, то тя трябва да бъде именно „Интелигентният инвеститор”.

Бъфет пък я описва като най-добрата книга за пазарите, която е писана изобщо.

Според Греъм, интелигентният инвеститор продава на оптимистите и купува от песимистите.

Философията на Греъм за “инвестиране в стойност”, която предпазва инвеститорите от съществени грешки, им показва как да разработват дългосрочни стратегии. Именно това превръща “Интелигентният инвеститор” в борсова библия още при излизането ѝ през 1949 г.

Основните идеи на Бенджамин Греъм

Никога не забравяйте да помислите за психологията на другите инвеститори.

Трябва да бъдете внимателни, когато става въпрос за институции и компании с повече дългове.

Мислете дългосрочно.

Не се колебайте да се занимавате с доклади, анализи и цифри.

Фундаментални фактори … забравете останалото.

Диверсифицирайте портфолиото си.

Бъдете отворени да купувате нещо, което никой не иска, стига да е евтино.

Опитайте се да инвестирате в активи, които се справят добре в обществото.

Известни цитати на Бенджамин Греъм

“Един инвестиционна операция е тази, която след задълбочен анализ обещава безопасност на главницата и адекватна възвръщаемост. Сделките, които не отговарят на тези изисквания, са спекулативни.”

“В краткосрочен план пазарът е машина за гласуване, но в дългосрочен план е машина за претегляне.”

“Тези, които не могат да си спомнят миналото, са обречени да го повторят.”

“Интелигентният инвеститор е реалист, който продава на оптимистите, а купува от песимистите.”

“Един борсов инвеститор не е прав или крив, защото другите са или не са съгласни с него, а е прав, защото анализите и действията му са правилни.”