Великите инвеститори – Бил Акман

Екипът на Капман продължава да ви представя най-великите инвеститори в света.

В предходните седмици ви запознахме с Джак Богъл, Майкъл Бъри, Уорън Бъфет, Карл Айкън, Рей Далио и Бенджамин Греъм.

Днес идва ред и на Бил Акман.

Той е роден на 11 май 1966 г. в Ню Йорк. Днес Акман е милиардер, като богатството му идва от Pershing Square Capital Management.

Хеджфондът му редовно постига невероятни резултати, които привличат близо 15 млрд. долара под управление.

Всичко започва през 2004 г. Акман стартира компанията си с сумата от 54 милиона долара. През първите 10 години той носи печалби от 11.6 млрд. долара на своите инвеститори.

Безплатен обяд няма, затова Акман получава 1.5% годишна такса на управление, както и 20% от печалбата, което отговаря на въпроса от къде идва състоянието му от 3.2 млрд. долара.

Стратегията на Акман е да купува големи дялове от подценени компании. След това той прави нужните промени в организацията (в бизнес модела или управлението), което обикновено води до подобряване на финансовите показатели. Следва продажба на вложението, в повечето случаи с голяма печалба.

Стратегията му е дотолкова успешна, че през 2020 г. той постига 70.2% доходност, с което бие предходния си рекорд. Какъв е той? Как ви звучат 58.1% 12 месеца по-рано?

Как се печелят 2.6 млрд. долара за 20 дни във време на пандемия?

Казват, че кризите са моментите, в които се откриват най-добрите възможности. Явно Акман е на същото мнение, защото в началото на пандемията от коронавирус той успява да спечели невероятните 2.6 млрд. долара. При това за по-малко от три седмици.

Бившият инвестиционен банкер, а днес автор в New York Times Уилям Коен казва, че това е „най-добрата сделка на всички времена“.

Той разказва, че в средата на февруари Акман започва да купува застраховки върху различни облигационни индекси. Милиардерът смята по онова време, че инвеститорите ще започват да продават най-рисковете си активи, след като пандемията се разпространи от Азия към Европа и по-късно Америка.

Неговата хеджираща позиция е оформена на 3 март и е на стойност 27 млн. долара. Акман закрива позицията си само 20 дни по-късно – на 23 март, когато от Фед обявяват първите си мерки за стимулиране на икономиката, оценявани на 2.3 трилиона долара.

Именно на 23 март е отчетено и дъното на борсовите индекси отвън океана.

С печалбата си от 2.6 млрд. долара Акман постепенно започва да купува акции на големи компании, които по това време те се търгуват от 20 до 40% по-евтино спрямо месец по-рано.

Общите му покупки на акции в следващите седмици достигат 3 млрд. долара.

Великите инвеститори също правят грешки

През януари 2022 г. Акман купува 3.1 млн. акции на Netflix на нива от 351.46 долара до 409.14 долара за брой.

Акман продава книжата, след като от компанията информират, че през последното тримесечие са намалили абонатите си с 200 000 души. От Netflix също така прогнозират, че ще загубят нови 2 млн. абоната през настоящото тримесечие.

Сделката струва на милиардера 415 млн. долара. Инвеститорът явно е предпочел да преглътне загубата, вместо да наблюдава нов спад на вложението си в Netflix.

Новината доведе до понижение на пазарната оценка на компанията с 35%.

Кой друг от великите инвеститори бихте искали да ви представим? Какво ще кажете за Кати Ууд, Питър Линч, Джордж Сорос или Чамат Палихапития? А защо не Джим Роджърс, Джон Темпелтън, Томас Роу Прайс, Джон Неф или Джеси Ливермор.

Пишете ни в коментарите, ако имате и други предложения.