Великите инвеститори – Дейвид Тепър

Екипът на Капман продължава да ви разказва за инвеститорите, на които се възхищава финансовият свят. Днес се спряхме на Дейвид Тепър.

В предходните седмици ви представихме Бенджамин Греъм, Джак Богъл, Майкъл Бъри, Уорън Бъфет, Кен Грифин, Кати Ууд, Карл Айкън, Рей Далио, Бил Акман, Чамат Палихапития, Джим Саймънс и Майкъл Ларсън.

Кой е Дейвид Тепър?

Това е човекът, който спечели над 4 млрд. долара само за година, при това в разгара на световната финансова криза. Как обаче започва всичко?

Тепър е роден на 11 септември 1957 година. Той е второто от трите деца на счетоводител и учителка.

Момчето обожава американския футбол и бейзбола, като дори наизустява статистическите данни за играчите. Още тогава близките му установяват, че притежава фотографска памет.

Учи в основно училище в Питсбърг, Пенсилвания, след което завършва икономика в Университета на Питсбърг.

Започва работа в Equibank като кредитен анализатор, но тъй като не е удовлетворен от позицията си, записва и MBA (Master of Business Administration).

През 1982 г. постъпва на работа в Republic Steel, а две години по-късно и в Keystone Mutual Funds.

Напуска през 1985 година, за да се присъедини към Goldman Sachs. Само след шест месеца работа вече е повишен до главен трейдър.

Смята се, че той е една от причините инвестиционната банка да премине гладко през един от най-тежките периоди за щатската борса (бел. ред. 1987 година).

През 1992 година, след като на два пъти за две години от банката пропускат да го направят партньор, Тепър решава да напусне.

Започва да търгува за собствена сметка от офиса на негов приятел и клиент на инвестиционната банка. През 1993 година вече е основал Appaloosa Management.

Стратегията му е да инвестира в подценени или рискови активи. През 2009 г. неговият хеджфонд печели 7 млрд. долара от покупката на акции на търгуващите се на ниски нива книжа на AIG, Bank of America и други финансови компании.

От това той печели 4 млрд. долара, което е най-голямата сума, спечелена за годината от финансов експерт. През 2013 г. Appaloosa Management е обявен за най-добрия хеджфонд от New York Times.

Между 2013 и 2016 г. той неизменно е между 25-те най-добре печелещи хеджфонд мениджъри. Днес той притежава 16 млрд. долара, според Bloomberg, и 16.7 млрд. долара по данни на Forbes.

Цитати на Дейвид Тепър

Ключът към всичко е просто да не се отказвате.

Има времена, в които трябва да печелиш пари и такива, в които не трябва да губиш пари.

Изчакайте и ще получите добра сделка. Понякога е най-трудно просто да чакаш.

Когато взимате важни решения, не включвайте и емоциите си в тях.

Пазарите се адаптират, хората се адаптират. Не слушайте глупостите, които ви говорят.