Великите инвеститори – Джеси Ливърмор

Кой е човекът, спечелил 3 млн. долара само за ден, при това преди повече от 100 години?

Как една от най-големите кризи му донесе 100 млн. долара?

Този велик инвеститор се казва Джеси Ливърмор. Той е смятан за пионер в дей трединга, както и за един от най-богатите хора в света по онова време.

Част от късите му позиции, например преди голямото земетресение в Сан Франциско през 1906 г. и преди срива на Уолстрийт от 1929 г., ще останат завинаги в историята.

Почитателите на Ливърмор дори са на мнение, че той е най-великият инвеститор в света за всички времена. Останалите пък смятат, че е използвал прекалено голям ливъридж, за да търси огромни печалби, вместо да се фокусира върху по-ниските доходности, но за дълги периоди.

Може би имат право, тъй като Ливърмор се самоубива, като по това време задълженията му са по-големи от активите.

Как започва всичко?

Ливърмор е роден през 1877 г. Известен е както с придобилото популярност име в последно време „Вълкът от Уолстрийт“, така и с „Голямата мечка на Уолстрийт“.

За да стигне до тези прякори, той извървява дълъг път. Още на 14-годишна възраст започва да работи в Бостънски брокер, като променя ръчно цените на книжата на таблото.

Първата си сделка сключва на 15 години, а година по-късно напуска работа, за да се отдаде изцяло на търговията. На 16 години купува къща на майка си за 1000 долара, която не е съгласна с неговите „залози“. Той ѝ отговаря, че не залага, а спекулира.

Между 18 и 20-а си годишнина успява да постигне 1000% печалба. Малко по-късно се мести в Ню Йорк, където продължава с впечатляващите сделки, като превръща 10 000 долара в 50 000 долара само за 5 дни.

Първият си голям удар прави през 1901 г. Ливърмор купува акции на Northern Pacific Railway за 10 000 долара, които скоро след това се превръщат в 500 000 долара.

През 1906 г. той скъсява книжата на Union Pacific Railroad, а само ден след това – заради земетресението в Сан Франциско, те поевтиняват силно. Това му носи 250 000 долара само за 24 часа.

През 1907 г., по време на паническите разпродажби на борсата, Ливърмор успява да спечели 1 млн. долара за ден.

Стига се дотам, че дори великият Джей Пи Морган лично моли Ливърмор да закрие късите си позиции, за да може пазарът да се възстанови по-бързо. Ок, отговаря той и бързо печели нови 3 млн. долара от последвалото възходящо движение.

Инвеститорът на два пъти обявява фалит, но въпреки това успява да възстанови парите си през следващите месеци и години.

През 1929 г. той организира мащабна операция, с която скъсява пазара. Използвал е повече от 100 брокера едновременно, за да не се разбере какво е намислил.

Сривът на Уолстрийт от 1929 г. му носи 100 млн. долара, въпреки че дни преди това е на минус 6 млн. долара. Сумата се равнява на над 1.5 млрд. долара в днешни пари.

За трети път обявява фалит през 1934 г., a шест години след това се самоубива.

Хобито му е риболов, като има впечатляващи личен рекорд – улов на 220 кг риба меч.

Търпението, което е нужно при риболова, е основно качество и при търговията с ценни книжа или суровини. Таймингът, или времето, в което купувате или продавате, също е много важно, казва инвеститорът.

Най-добрите цитати на Джеси Ливърмор:

 Пазарите никога не бъркат, но мненията често са грешни.
 Докато една акция се държи добре и пазарът се държи добре, не бързайте да прибирате печалби.
 Никога не осреднявайте загубите.
 Днешните лидери може да не са лидери след две години.
 Никога не купувайте една акция, защото цената й е отчела голям спад от предишния й връх.
 Купувайте по време на бичи пазар и продавайте в мечи пазар.

Последвайте ни във Фейсбук за още финансови новини