Великите инвеститори – Джим Саймънс

В края на всяка работна седмица на сайта на Капман може да намерите историята на някой от великите инвеститори.

Днес се спряхме на Джим Саймънс. В предходните седмици ви представихме Кен Грифин, Кати Ууд, Джак Богъл, Майкъл Бъри, Уорън Бъфет, Карл Айкън, Рей Далио, Бил Акман, Чамат Палихапития и Бенджамин Греъм.

Кой е Джим Саймънс?

Това е човекът, който години наред успяваше да постигне по около 40% годишно за своите вложители. Той е роден на 25 април 1938 г. и е учен, математик и филантроп.

Преди да революционизира индустрията на хеджфондовете със своя математически подход, Джеймс Саймънс е работил като разбивач на кодове за Министерството на отбраната на САЩ. Уволнен е, след като разкритикувал военните действия в медиите.

След това оглавява математическия факултет в университета Стоуни Брук в продължение на десетилетие, но напуска през 1978 г., за да създаде компания за търговия с ценни книжа. Тази компания в момента се нарича Renaissance Technologies, а множеството й фондове управляват активи за над 130 млрд. долара.

Саймънс обаче създава своята компания по доста нетрадиционен начин. Успява да наеме едни от най-елитните математици и учени от целия свят, с чиято помощ прави Renaissance едно от най-предпочитаните места за инвестиции за хора от целия свят.

Четете още: Ето защо Бъфет, Мъск, Гейтс и Закърбърг няма да оставят милиарди на децата си

Той настанява своите колеги на сигурно място в изключително секретния кампус на Renaissance в Лонг Айлънд, за да не могат акулите от Ню Йорк да надушат стратегиите им.

Renaissance е управляван експертно, с отворена, свободна атмосфера, по-скоро като университетски факултет, отколкото като компания, пише Bloomberg. Търговските стратегии са обяснявани, обсъждани, оспорвани и разгръщани, само след като биват обстойно тествани.

Явно математическите модели са действали. При това дори и в най-тежките години за Уолстрийт.

Основният фонд на Саймънс, който е затворен за външни инвестиции, прави по 66.1% средна доходност от 1988 година до днес. След комисионите това прави по 39.1% на година. Никак не е зле, нали?

А дали 82.4% ви се струват още по-добре, при това по време на световната финансова криза от 2008 г.? Рекордните 98.5% доходност са реализирани през 2000 г., докато за 2020 г. той постига 76%.

Година по-късно резултатът отново е над средния – 48%. Компанията му има и други фондове, в които всеки може да вложи пари. Те обаче отчитат по-слаби резултати, но все пак успяват „да бият пазара“. (с това се има предвид, че доходността им е по-добра от тази на бенчмарка им, в случая S&P500).

Най-добрите цитати на Джим Саймънс

Миналите резултати най-добре могат да предскажат успехите.

Късметът играе значителна роля в живота на всеки човек.

Не всичко може да е перфектно.

Добрата атмосфера и умните хора могат да постигнат много.

Разбира се, няма как да ви разкрия моделите ни, с които калкулираме прогнозите си. Това ще е все едно Уорън Бъфет да ви каже какво ще купи, преди да го е направил.