Великите инвеститори – Джон Богъл

Екипът на Капман стартира поредната си нова рубрика. След „Акция на седмицата“, от днес започваме да ви запознаваме с най-великите инвеститори в историята.

Може би се питате защо стартираме именно с Джон „Джак“ Богъл, а не с Бенджамин Греъм, Джон Сорос, Джеси Ливермор, Джон Неф, Карл Айкън или Уорън Бъфет.

Отговорът е лесен – защото именно Бъфет последно изказва своето възхищение пред Богъл малко повече от година преди смъртта му.

По време годишната среща на инвеститорите на инвестиционната си компания през 2017 г. Уорън Бъфет казва: „Джак Богъл, за който споменавам в годишния си доклад, е направил повече за американските инвеститори, от който и да е друг човек в тази държава. Джак, моля те, изправи се. Ето го!”

Това беше велик момент. Най-великият инвеститор в света сваля шапката си за друг инвеститор и добър приятел.

Не е само това. Богъл е скромен и прави революция в инвестирането. Традиционно инвестиционните компании са собственост на група от акционери.

Но това не е така при Vanguard, която се ръководи от своите инвеститори. По този начин печалбите остават в компанията, а това обяснява и ниските такси на фондовете им.

Той основава Vanguard Group през 1974 г. и прави компанията за управление на активи една от най-уважаваните в света.

За първи път прави инвестицията в индексни фондове, при това с ниски такси, достъпна за милиони инвеститори, като създава първия индексен фонд – Vanguard 500 през 1976 г.

Днес Vanguard управлява 7.2 трилиона долара, с което се нарежда на второ място сред най-големите управляващи дружества в света.

Кой е Джон „Джак“ Богъл?

Джон Клифтън Богъл (Джак) е роден в Монклер, Ню Джърси, на 8 май 1929 г., заедно със своя брат близнак Дейвид.

Баща му губи по-голямата част от семейното състояние по време на Голямата депресия, след което се пропива, а в крайна сметка се разделя с майката на Богъл.

Четете още: Взаимен фонд или директно инвестиране

Богъл учи в гимназия в Джърси, преди да спечели стипендия за Blair Academy – престижно частно училище в щата. Той го завършва през 1947 г. и след това учи в Принстънския университет до 1951 г.

Пет години по-късно се жени за съпругата си Ева, с която имат шест деца. Богъл освен това доживява да види и раждането на 12 внука и 6 правнука, преди да почине малко преди своята 90-а годишнина.

Легендарният инвеститор има написани 13 книги, а почитателите му създават в негова част форума Bogleheads.org, базиран на неговите инвестиционни съвети. Той се посещава от около 1.5 млн. уникални посетители на месечна база.

Никак не е зле за човек, който в началото на своята кариера е осмиван от инвестиционната общност, нали?

Живее скромно и дарява половината си пари

До края на дните си Богъл живее скромно. Главният редактор на Yahoo Finance Анди Сервър разказва следната история:

“Поканих Джак на интервю през 2012 г. Тогава той беше на 83-годишна възраст, но това не му попречи да вземе влака от Филаделфия.

Видяхме се в ресторант, а той беше лесно забележим. Но не заради богатството му, което да личи отдалеч, или пък от заобикалящия го антураж – не, той беше съвсем сам.

Седнал беше на маса в ъгъла, носеше обикновен костюм, скучна вратовръзка и се чувстваше леко некомфортно на място, където сервираха октопод със сос от домати, лук, чушки и чесън, картофи и шунка.

Вместо това той може би предпочиташе обикновен хамбургер. След интервюто му взех такси до гарата, откъдето той се качи на влака. Без лимузини или други луксозни коли.”

Любими цитати

Тълпата винаги греши, казва Богъл, като това е доказано през годините.

За парите той посочва, че съжалява, че не е разполагал с повече, за да може и да дари по-големи суми.

Богъл умира със състояние от 80 млн. долара, за сметка на други шефове на управляващи дружества, разполагащи с милиарди.