Великите инвеститори – Кати Ууд

Както всяка седмица, така и в края на настоящата ще ви представим един от великите инвеститори.

Екипът на Капман днес се спря на Кати Ууд. Предложението за жена-инвеститор беше дадено от наш читател.

В предходните седмици ви запознахме с Джак Богъл, Майкъл Бъри, Уорън Бъфет, Карл Айкън, Рей Далио, Бил Акман, Чамат Палихапития  и Бенджамин Греъм.

Коя е Кати Ууд?

Тя е основател, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на ARK Invest.

Инвестиционната компания в момента управлява 19.4 млрд. долара. Тя менажира шест борсово търгувани фонда и три индекси фонда.

Преди година обаче активите възлизаха на 60 млрд. долара. Тогава от FT излязоха с материал, носещ следното заглавие: Кати Ууд – технологичният инвеститор, вършещ работата на Бог.

Ууд печели прозвището един от най-добрите инвеститори в света през 2020 г., когато шестте ѝ фонда отчитат доходност от над 100%, спрямо 16% за S&P500.

Именно тази доходност дава известност на Ууд, която е на мнение, че иновациите са най-краткият път към растежа. Нейната стратегия залага най-вече на роботика, космически изследвания, съхранение на енергия, изкуствен интелект и блокчейн, както и ДНК секвенция.

Най-големите вложения на Ууд днес са в Tesla, Trimble, Block, Coinbase и Exact Sciences.

Tesla е най-голямата автомобилна компания по размер на пазарната си капитализация. Trimble разработва технологични решения за различни индустрии, а Block, или доскоро Square, e лидер на пазара на дигитални разплащания.

Coinbase е една от най-големите борси за криптовалути в света. Тук може би е мястото да напомним, че в началото на 2022 г. от ARK прогнозираха, че до 8 години цената на един биткойн ще е 1 млн. долара.

Exact Sciences разработва технологии, базирани на ДНК, чиято цел е да откриват рак.

Tesla

Голяма част от доброто представяне на фондовете на Ууд се дължи на Tesla. Тя е един от най-оптимистично настроените инвеститори за развитието на компанията. Оценката й възлиза на 4 600 долара до 2026 г. спрямо 728 долара днес.

Наскоро фондовете на Ууд продадоха малка част от вложението си в Tesla, като за сметка на това купиха акции на General Motors.

Сред последните покупки на Ark са също и Draftkings – софтуерният производител за роботи UiPath, стрийминг платформата Roku, Twilio, смятана за бъдещето на телекомуникациите и др.

Известни цитати на Кати Ууд:

– Ако искате велики неща да ви се случат в кариерата, мислете мащабно. Фокусирайте се в бъдещето.

– Корекциите са нещо добро. Те ни правят смирени.

– Бъдете горди от работата си.

– За да сте успешни, трябва да сте убедени в идеите си.

– Вярвам, че истината винаги побеждава.