Великите инвеститори – Кен Грифин

Екипът на Капман продължава да ви представя великите инвеститори.

Както и в предходните седмици, в петък се спираме на човек, на когото се възхищават хиляди инвеститори по света, защото неговите компании са им донесли доходност, за която други могат само да мечтаят.

Неговото име е Кенет Кордейл Грифин, или накратко Кен Грифин. Той е роден на 15 октомври 1968 г. и е основател и главен изпълнителен директор на Citadel.

Хеджфондът е на 80% негова собственост. Именно от него идва и състоянието му, което се оценява на между 26 и 29 млрд. долара, според Forbes и Bloomberg.

Още на 18-годишна възраст Грифин е приет в Харвард. Именно тогава започва и звездната му инвеститорска кариера. Той купува пут опции на Home Shopping Network, от които печели 5 000 долара.

Негов приятел, работещ в Merrill Lynch, му отваря сметка със 100 хил. долара, които Кен събира от дядо си, зъболекаря си и др. Само след година парите вече са 265 000 долара и Грифин прави своя първи фонд малко преди да навърши 19 години.

Хеджиращата му стратегия от 1987 г. му позволява да спечели стотици хиляди долари от Черния понеделник, останал в историята с понижението на Dow Jones от 22.6%.

След като завършва икономика, той се мести в Чикаго, за да започне да работи с Франк Майер, основател на Glenwood Capital Investments.

Майер дава на Грифин 1 млн. долара, за да търгува и резултатите не закъсняват. Само за първата година той постига 70% доходност.

Добрият резултат е и причината Грифин да основе Citadel, като стартът е даден с 4.6 млн. долара, осигурени му от Майер. Фондът постига 43% доходност през 1991 г. и 40 на сто за 1992 г.

Четете още: Великите инвеститори – Бил Акман

Резултатите в следващите години позволят на Грифин да бъде обявен за най-младия американец, спечелил сам парите си през 2004 г. Неговото състояние тогава, според сп. Forbes, се оценява на 650 млн. долара.

Кризата от 2007-2008 г. обаче е един от лошите периоди за Citadel и Кен Грифин. Той губи „стотици милиони долари всяка седмица“, а за 2008 г. е на минус 55%. Забранява на вложителите да теглят парите си, което може би е правилна стратегия, защото за 2009 г. постига 62% доходност.

Грифин печели 2% от нетната сума под управление на своите вложители, както и 20% от печалбите им. Това му позволява да добавя към богатството си между 900 млн. долара и 2 млрд. долара на година.

Не пропускайте: Великите инвеститори – Рей Далио

Днес той притежава частни самолети, имотно портфолио за над 1 млрд. долара и колекция от картини на известни художници за 800 млн. долара.

Дарява пари както за политически цели, така и за благотворителност. Заедно с фондацията Robin Hood се бори срещу бедността.

Другите за Грифин:

Той е като Майкъл Джордан, но във финансовата сфера.

Кен е отличен трейдър и бизнесмен. Той е бегачът, който ще спечели не само спринта, но и маратона. Това казва бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бленкфейн.

Още: Великите инвеститори – Майкъл Бъри

Най-добрите цитати на Кен Грифин:

Бизнесът си е бизнес. Ние не произвеждаме коли, но печелим пари.

На великите лидери дължим големите успехи.

Всяка фирма има два избора. Да расте или да умре.

При всеки балон има хора, които губят пари.

Обграждам се с хора, които не са съгласни с мен.