Великите инвеститори – Майкъл Бъри

Вчера ви представихме топ 5 на филмите за Уолстрийт. Ето защо днес ще се спрем на Майкъл Бъри, на който е базиран един от тях.

Той е и следващият велик инвеститор, който ви представяме.

Истинският герой от филма „Големият залог“ (The Big Short) д-р Майкъл Бъри е роден на 19 юни 1971 г.

Той е основател на фонда Scion Asset Management. Инвеститорът печели милиони долари, след като залага срещу нискокачествените ипотечни облигации преди срива на имотния пазар в САЩ през 2008 г.

Как започва всичко?

Бъри е почитател на инвестирането в стойност (Value investing). Авторите на тази стратегия са Бен Греъм и Дейвид Дод.

Именно Греъм пък е смятан за ментор на Уорън Бъфет, който ще ви представим в следващите седмици.

Вижте още: Великите инвеститори – Джак Богъл

На 26-годишна възраст Бъри създава сайта Silicon Investor. Съветите му в него са толкова успешни, че Бъри привлича вниманието на няколко големи инвеститори и инвестиционни компании.

Работата му по сайта приключва през 2000 г., когато решава да стартира свой собствен фонд.

В първата му година S&P500 отчита спад от 11.88%, но Бъри успява да постигне доходност от 55%. През 2002 г. индексът пада с нови 22.1%, докато Майкъл Бъри отчита 16% доходност.

На следващата година S&P500 излиза на плюс от 28.69 на сто, но Бъри постигна 50% доходност. В края на 2004 г. той вече управлява 600 млн. долара.

От 2005 г. той се съсредоточава върху пазара на ипотечни кредити. Прави мащабно проучване, което установява, че пазарът е сериозно надценен.

Не пропускайте: Великите инвеститори – Бенджамин Греъм

Залогът за срив на имотите и икономиката му се оказва правилен и той печели 100 млн. долара. За своите инвеститори пък допринася с нови 700 млн. долара.

Фондът Scion Capital носи на инвеститорите си 489% доходност за периода от 2000 до 2008 г., след приспадане на комисионите. За същото време S&P500 се повишава с 3%.

След успешната си инвестиция Бъри затваря фонда, за да се фокусира върху личните си вложения. Новият му мечи залог е срещу Tesla. Той е на мнение, че акциите на компанията могат да загубят 90% от стойността си. 

Правят ли големите инвеститори грешки?

О, да. Майкъл Бъри също е правил големи грешки. Той продава Apple през 2016 г., а в началото на 2021 г. пропуска да спечели поне 1 млрд. долара.

Това се случва, след като той продава дела си в GameStop. Малко по-късно книжата на компанията поскъпват сериозно, след като дребни инвеститори от форум в Reddit обединяват усилия срещу големите фондове.

Е, който не играе – не печели. Вие също можете да се включите с инвестиции на капиталовите пазари, като за това можете да ползвате платформата ни Ctrader.

Четете още: Кои са основните компании в портфейла на Уорън Бъфет