Великите инвеститори – Майкъл Ларсън

Както всеки петък, екипът на Капман ви представя инвеститор, чиято история си заслужава да чуете.

В предходните седмици се спряхме на Бенджамин Греъм, Джак Богъл, Майкъл Бъри, Уорън Бъфет, Кен Грифин, Кати Ууд, Карл Айкън, Рей Далио, Бил Акман, Чамат Палихапития и Джим Саймънс. Днес ще ви разкажем за Майкъл Ларсън.

Голяма е вероятността да не сте чували това име, защото той управлява парите само на един човек – Бил Гейтс. Да, точно така. В последните 28 години Майкъл Ларсън се грижи за парите на основателя на Microsoft.

Успехът на Ларсън наистина е голям. Той не само диверсифицира портфолиото на Гейтс, но и постига отлични резултати – средногодишно по около 11% доходност, което е малко повече от ръста на S&P500 за този период.

Този резултат е впечатляващ най-малкото, защото често Ларсън ползва само 50% от активите му под управление.

С останалите средства инвеститорът чака следващото подходящо вложение.

Не е зле за човек, който през 1994 г. получава 400 млн. долара от Гейтс, за да ги управлява. Днес тези средства вече са над 100 млрд. долара.

Четете още: Първият милион наистина е най-труден, но зависи изцяло от нас

Инвестициите на Ларсън се осъществяват през Cascade Investment LLC. Първоначалният портфейл е съставен от 70% вложения в облигации и 30% в непублични компании.

Основната цел на приятеля на Гейтс е да влага парите в активи, чрез които да се постигне ниска корелация с книжата на Microsoft. Ето защо не е изненада, че Cascade притежава инвестиции в публични и непублични дружества, стартъпи, недвижими имоти и земеделска земя (Бил Гейтс днес е най-големият собственик на земеделска земя в САЩ).

Как започва всичко?

Гейтс решава да наеме Ларсън, след като през 1993 г. The Wall Street Journal пише, че финансовият мениджър на предприемача по това време е съден за банкова измама. Гейтс му е близък приятел и знае за присъдата, информира изданието. След вдигналия се шум той започва да си търси нов човек.

Наема цял екип, който да му препоръча правилният човек.

След подробен процес на проучване, Ларсън е поканен да се срещне с Гейтс. Преди тази среща той е работил в компания за сливания и придобивания и е управлявал облигационни фондове на Putnam Investments.

Двамата веднага си пасват. Гейтс е впечатлен от самоувереността на Ларсън, която обаче той не изтъква, казват хора, запознати с начина на мислене на милиардера.

След като приема работата, Ларсън решава да “изчезне от радара,” казва Роджър Макнамий, съосновател на Elevation Partners – един от първите акционери във Facebook Inc. Според него Ларсън смята, че запазването на анонимност е най-добрият начин да се подходи към подобни инвестиции, предвид случилото се с неговия предшественик.

Отношенията на Гейтс с Ларсън са по-скоро професионални, а не приятелски. Милиардерът обаче обича да казва, че заради Ларсън спи спокойно нощем.

Не е зле за човек, който притежава 113 млрд. долара, дори и след развода си.