Великите инвеститори – Рей Далио

Екипът на Капман продължава да ви представя най-великите инвеститори в света.

В предходните седмици ви запознахме с Джак Богъл, Майкъл Бъри, Уорън Бъфет, Карл Айкън и Бенджамин Греъм.

Днес ще се спрем на Рей Далио.

Той е роден на 8 август 1949 година, което означава, че скоро ще навърши 73 години.

Далио е основател на най-големия хеджфонд в света – Bridgewater Associates. По данни към края на февруари активите под управление възлизат на 223 милиарда долара.

Рей Далио е смятан за един от най-големите иноватори в света на финансовите пазари. Той е роден в Ню Йорк и завършва Харвард през 1973 година. Две години по-късно той основава Bridgewater в апартамента си.

Още като ученик и студент той търгува с ценни книжа, а по-късно се интересува и от фючърсите върху стоки. По време на лятната си ваканция започва стаж в борсата в Ню Йорк.

Само година по-късно с приятелите си основава компания, с която започват да търгуват. Липсата на пари и опит обаче ги проваля.

Но Далио не се отказва и създава Bridgewater, който от 2005 година насам е най-големият хеджфонд в света.

Първият „удар“ на Далио идва, когато McDonald’s подписва договор с неговата компания. По-късно дори и пенсионният фонд на Световната банка и големи компании, като Eastman Kodak, му поверяват управлението на парите си.

От 1991 до 2005 година той отчита само три слаби години, в които отбелязва отрицателна доходност. Загубите обаче никога не са по-големи от 4% годишно.

По-късно негови клиенти стават пенсионните фондове на Калифорния, Пенсилвания, Националната банка на Австралия и редица други големи компании.

До 2007 г. активите му под управление нарастват на 50 млрд. долара. Именно тогава от Bridgewater предупреждават за световна финансова криза.

Според статия в Baron’s от същата година, никой не е бил подготвен за задаващата се криза, освен клиентите на Bridgewater – и по-специално абонатите на платените му анализи.

Именно това е и причината фондът на компанията Pure Alpha да отчете доходност от 9.5% през 2008 г., при това, забележете – след таксите и комисионите.

През 2011 година Далио издава книгата си „Принципи“, която посочихме като една от задължителните за всеки инвеститор.

Четете още: 5 книги, които всеки инвеститор трябва да прочете

През 2011 и 2012 година Bloomberg му отреждат място в класацията си на 50-те най-влиятелни хора в света.

Един от фондовете му – Pure Alpha II, отчита средна доходност за своето съществуване от 10.4% на годишна база.

Стратегията на Рей Далио

Стратегията за инвестиране на Далио е трансформирана в алгоритъм, който му помага през последните десетилетия. Портфолиото на фондовете остава в абсолютна тайна за околния свят.

Далио залага на глобални макроанализи в инвестициите си, като се опитва да прогнозира глобалните икономически тенденции и влиянието им върху финансовите инструменти.

Широката диверсификация е основен елемент в стратегията на управлявания от него фонд, като се избягват рисковете, свързани с концентрирането в един рисков актив.

Като анализатор Далио се определя като човек, целящ да реши икономическия пъзел и да отгатне взаимовръзката между икономически и финансови събития, въздействащи върху цените на активите.

Богатството

Днес Далио е един от най-богатите американци. Той притежава 16.1 млрд. долара, според Bloomberg, докато сп. Forbes оценява състоянието му на 22 млрд. долара.

Bridgewater получава 2% годишна такса от управляваните активи, както и 20% от реализираната печалба.

Хобита

Далио обича да лови риба и да ловува.

Цитати

Правете обратното на това, което ви подсказва инстинктът.

Медитацията е най-голямата съставка на всички мои успехи, повече от всичко друго в живота ми.

Затегнете колана, харчете по-малко и намалете задълженията си.

Просто искам да бъда прав – не ме интересува дали верният отговор идва от мен.

Хората, които работят за вас, трябва постоянно да ви предизвикват.

Стремежът към мечти е това, което придава на живота вкус.

Има само две големи сили, за които да се тревожим: растеж и инфлация.